Bij een 25-jarige Nederlandse vrouw is Nieuwe Influenza A (H1N1) (voorheen Mexicaanse griep) vastgesteld. Zij vertoont griepverschijnselen en wordt behandeld. De vrouw keerde op 30 mei terug uit New York. Dit is de eerste keer dat een Nederlander de Nieuwe Influenza A (H1N1) buiten Mexico heeft opgelopen. Het RIVM verwacht de komende weken meer terugkerende reizigers met deze griepvariant.

De vrouw vloog van New York naar Londen met vlucht BA 2172 en vloog direct daarna vanaf Londen met vlucht BA 8111 naar Amsterdam. Het RIVM heeft de Engelse autoriteiten geïnformeerd. En zij zullen de medereizigers opsporen die mogelijk risico hebben gelopen op de vlucht van New York naar Londen. Het tweede deel van de reis (Londen-Amsterdam) was van korte duur en daarom is het onwaarschijnlijk dat medepassagiers op deze vlucht besmet zijn geraakt. Daarom zijn verdere maatregelen voor deze medepassagiers niet nodig. Nauwe contacten van de vrouw worden inmiddels preventief behandeld.

Eerdere besmettingen in Nederland met dit griepvirus betroffen een 3-jarig kind, een 53-jarige vrouw en een 52-jarige man die in Mexico waren geweest en na terugkomst in Nederland ziek werden. Zij zijn allen weer hersteld.

Mensen die binnen 7 dagen na terugkomst uit Mexico en de VS Verenigde Staten (Verenigde Staten) koorts en griepachtige verschijnselen krijgen wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. Deze beslist dan in overleg met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of verder onderzoek noodzakelijk is.

Meer informatie over de Nieuwe Influenza A (H1N1) is te vinden op de website van het RIVM en op http://www.postbus51.nl of via 0800 - 8051.

Noot voor de redacties

Vanaf vandaag zullen eventueel nieuwe ziektegevallen met Nieuwe Influenza A (H1N1) via de website van het RIVM bekend gemaakt worden. Voor meer informatie over de Nieuwe Influenza A (H1N1) kunt u contact opnemen met Marieke Timmer, RIVM Communicatie 030 274 4049.