Sinds augustus 2014 is er sprake van een toename van het aantal chikungunya patiënten in het Caribisch gebied. Reizigers die dit gebied bezoeken kunnen daar besmet raken. Om dit voorkomen wordt geadviseerd om bedekkende kleding te dragen en de onbedekte huid in te smeren met een muggenwerend middel dat DEET diethyltoluamide (diethyltoluamide) bevat. Zowel overdag als ’s avonds.

In de periode september tot en met november 2014 is in Nederland bij 181 reizigers chikungunya vastgesteld. Hiervan kwamen 80 personen uit het Caribisch gebied.

Sinds december 2013 is er een chikungunya-uitbraak gaande in het Caribisch gebied. Chikungunya is een infectieziekte die, net als dengue of knokkelkoorts, wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door muggen die vooral overdag steken. Gemiddeld 3 tot 7 dagen na besmetting door een muggensteek ontstaan de eerste ziekteverschijnselen zoals plotseling opkomende hoge koorts, ernstige spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, lichtschuwheid en uitslag. Deze ziekteverschijnselen verdwijnen meestal binnen 1-2 weken. De gewrichtspijnen kunnen lang aanhouden (maanden tot jaren).