Man kookt met kind en maakt gebruik van gescheiden snijplanken. Een voor kip en een voor groenten.

Een waarschuwingsetiket op de verpakking van rauw kippenvlees kan bij ongeveer een kwart van de bevolking leiden tot betere keukenhygiëne. De meerderheid van de bevolking bereidt kip al op een veilige manier, ongeacht of ze het etiket hebben gelezen. De consument vindt het etiket belangrijk, nuttig en geruststellend. Zo blijkt uit een onderzoek van het RIVM in samenwerking met het Voedingscentrum.

Jaarlijks lopen in Nederland 700.000 mensen een voedselinfectie op. Kip is hierbij een belangrijke bron. In de meeste gevallen kan je dat voorkomen met goede keukenhygiëne: het kopen, bereiden en bewaren van kippenvlees. Om dit te bevorderen mag rauwe kip sinds 2001 in Nederland uitsluitend verkocht worden in een verpakking met een waarschuwingsetiket voor de consument. In dit onderzoek is voor het eerst het effect van het waarschuwingsetiket onderzocht.

Vragenlijstonderzoek

Een groep van 1235 Nederlanders is benaderd voor het invullen van vragenlijsten. 514 mensen hebben hieraan meegedaan. Het doel van de vragenlijsten was om inzicht te krijgen in de kennis en de huidige keukenhygiëne van de Nederlandse consumenten. Daarnaast is ook onderzocht of deze consumenten van plan zijn hun gedrag te veranderen na het zien van het etiket.

Keukenhygiëne

Gemiddeld hadden respondenten goede kennis over keukenhygiëne en voedselinfecties. Daarnaast hanteerde 69,5% al een goede keukenhygiëne. Ongeveer 22% van de respondenten gaven aan dat ze van plan waren om na het zien van het etiket voortaan anders met rauwe kip om te gaan.