Het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) verwacht voor het hele land zeker tot met zondag aanhoudende hitte. Aan de kust kan een wind van zee later in de middag verkoeling brengen. Waarschijnlijk houdt de hitte maandag en dinsdag in het oosten en met name in het zuidoosten nog aan. Het Nationale Hitteplan is dan ook met ingang van vandaag actief.

De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) is partner in het Nationaal Hitteplan en voorziet burgers en zorgverleners van informatie, tips en handelingsperspectieven en adviseert gemeenten bij o.a. evenementen. U kunt contact opnemen met uw GGD voor vragen en extra informatie.

Weerberichten

Via radio en tv televisie (televisie) wordt u op de hoogte gehouden van het verwachte verloop van de temperatuur. De website van het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) (http://www.knmi.nl/) geeft uitgebreide informatie over het weer en de bijbehorende weerswaarschuwing in uw regio.

Wie lopen risico?

Warm weer kan de gezondheid bedreigen. Ouderen vormen de grootste risicogroep omdat de temperatuurregulatie doorgaans slechter is en het dorstgevoel verminderd is. Niet alleen ouderen, maar ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen behoren tot d e risicogroepen. Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs kan het risico vergroten bij aanhoudend warm weer.

Wat zijn klachten van hitte?

Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Wat kunt u doen om ongemak tijdens hitte te beperken?

Het ongemak van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten:

Drink voldoende

  • Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. 
    Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd uzelf koel

  • Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
    Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Houd uw woning koel

  • Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
    Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Zorg voor elkaar

  • Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn. Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Heeft u nog vragen?

Overleg met uw huisarts of apotheek als u vragen heeft over uw gezondheid of het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met uw GGD.