Tijdens het CIb Centre for Infectious Disease Control (Centre for Infectious Disease Control)-jubileumcongres konden gasten meedoen aan een kleine quiz. 71 mensen leverden hun antwoorden in bij de LCI Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding (Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding). Slechts 6 mensen hadden alle 5 vragen goed ingevuld. We hadden het kennelijk niet gemakkelijk gemaakt. Voor geinteressseerden staan hieronder de antwoorden met een korte toelichting.

 
  1. Helpt handen wassen om verspreiding van norovirus te voorkomen? Jazeker, de vernieuwde LCI Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding (Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding)-richtlijn geeft daarvoor de evidencebased onderbouwing.
  2. Hoeveel pootjes heeft een hoofdluis? De luis behoort tot de groep van de gevleugelde insecten (Pterygota) en heeft zes poten en twee voelsprieten.
  3. Over welke ziekte werden aan de LCI in 2014 na rabiës de meeste vragen gesteld?  Ebola was het goede antwoord. Rabiës staat al jaren op 1. In 2014 werden er 451 vragen over rabiës gesteld en 301 over ebola.
  4. Teken vind je in de natuur, niet in de achtertuin? Uit onderzoek  van De Natuurkalender blijkt dat ongeveer een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin. Het antwoord is dus nee, je vindt teken in zowel de natuur als in de achtertuin.
  5. Zijn er sinds 2002 meer dan 150.000 eerste vaccinaties gegeven in het Hepatitis B-vaccinatieprogramma voor risicogroepen? Dit was een instinker, het zijn er 139.000 tot nu toe.

De winnaars van de quiz zijn:  C. Oldenkamp, R. van Schuilenburg, D. Notermans, R. Eilers , F. Vletter en A. de Gee. Allen krijgen een prijzenpakket toegestuurd.