Om efficiënte en veilige zorg te kunnen verlenen, is het van belang dat gezondheidsinformatie voor alle betrokken zorgverleners dezelfde betekenis of bedoeling heeft. Daarvoor is het nodig om een gemeenschappelijk woordenboek te ontwikkelen gebaseerd op internationale standaarden. Het gebruiken van dit woordenboek op nationaal niveau, leidt tot Eenheid van Taal in de zorg. Dat is de aanbeveling van het RIVM en Nictiz (Nationaal ICT instituut in de Zorg) aan het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
Zorgverleners en patiënten wisselen steeds meer gezondheidsinformatie uit via informatiesystemen. Dit is vooral relevant bij de overdracht van informatie tussen zorgverleners, zoals tussen huisarts en ziekenhuis. Behalve binnen de zorgverlening is gegevensuitwisseling ook van belang bij innovaties en bij het doen van onderzoek. Eenheid van Taal is belangrijk bij deze overdracht en verwerking van zorginformatie. Bij het hanteren van Eenheid van Taal zijn afspraken nodig wanneer en hoe welke vaktermen in computersystemen worden gebruikt bij de uitwisseling en het hergebruik van informatie, zonder dat het aan betekenis verliest. Dit heet Eenheid van Taal in de zorg.
Het RIVM en het expertisecentrum e-health Nictiz (Nationaal ICT instituut in de Zorg) bevelen aan om drie – reeds bestaande en elkaar aanvullende – internationale standaard terminologieën samen te voegen in een gemeenschappelijk woordenboek, waarmee het grootste deel van de zorg kan worden bediend. Dit woordenboek wordt gekoppeld aan de systemen van de zorgverlener of van de patiënt. Via het woordenboek kunnen de vaak ingewikkelde namen van ziektes en aandoeningen omgezet worden in eenduidige termen (en eventueel in codes). Dit ontlast de zorgverlener van administratieve taken, leidt tot minder fouten in de zorg en maakt de zorg veiliger en efficiënter.
Ook bevelen het RIVM en Nictiz aan om dit gemeenschappelijk woordenboek te gebruiken voor administratieve - en kwaliteitsgegevens. Voor statistische doeleinden bijvoorbeeld is het belangrijk dat de nationale - en internationale gegevens over ziekten en aandoeningen worden herkend en worden ontsloten.
In dit onderzoek hebben het RIVM en Nictiz met betrokkenen uit het veld gezocht naar mogelijkheden om Eenheid van Taal te bevorderen. De aanbevelingen zijn afgelopen maand omarmd door het Informatieberaad Zorg, waarin overheid en zorgsector samenwerken om meer samenhang in de zorgbrede informatievoorziening te realiseren.