Om voedingssupplementen met onwenselijke ingrediënten op te kunnen sporen, heeft het RIVM met de Radboud Universiteit een zoekmachine ontwikkeld. Deze zoekmachine kan op basis van berichten op sociale media verdachte producten herkennen. Als meerdere gebruikers een heftig effect hebben ervaren van een supplement, dan kan dit product verder onderzocht worden.

Op online fora delen gebruikers informatie over hun ervaringen met voedingssupplementen. De zoekmachine kan signalen over verdachte supplementen in deze fora oppikken. Vervolgens kunnen deze supplementen onderzocht worden in een laboratorium. Als hieruit blijkt dat er onwenselijke stoffen in het supplement zitten, dan is het voor de autoriteiten mogelijk om voor het supplement te waarschuwen of eventueel van de markt te halen. Inzet van deze zoekmachine zou de mogelijkheid kunnen bieden om gezondheidsschade door voedingssupplementen te voorkomen.

Er is een groot aanbod aan voedingssupplementen. Gebruik van deze producten is populair bij mensen die bijvoorbeeld af willen vallen of meer energie willen hebben bij het sporten. Toch is het gebruik van voedingssupplementen om af te vallen of om sportprestaties te verbeteren niet zonder gevaren en zijn er voorbeelden van hartklachten en hersenbloedingen bij sommige gebruikers van dergelijke supplementen.

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Strategisch Programma RIVM ( SPR Strategisch Programma RIVM (Strategisch Programma RIVM)). In dit project is onderzocht in hoeverre technieken met big data toegepast kunnen worden in de onderzoeksgebieden van volksgezondheid en milieu.

Het bijbehorende wetenschappelijke artikel is nu verschenen in PLOS ONE.