De zomervakantie is begonnen! Veel mensen zoeken de zon op, in binnen- en buitenland. In het buitenland is de zon vaak nog veel sterker dan in Nederland. Bescherm jezelf en kinderen tegen verbranding: geniet, maar verbrand niet!
Bescherming tegen de zon
Om verbranding door de zon te voorkomen is goede bescherming belangrijk:
- Denk Spaans: houd een siësta tussen 12.00 en 15.00. Blijf in elk geval tijdens deze uren zoveel mogelijk uit de zon
- Bedek de huid met luchtige kleding, draag een pet of hoed.
- Besteed extra aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen UV (ultraviolet).
- Smeer de huid regelmatig in met zonnebrandcrème, met minstens factor 30. Sommige zonnebrandcrèmes zijn niet waterbestendig. Breng deze na het zwemmen opnieuw aan.
- Bij het gebruik van mugwerende middelen (DEET (diethyltoluamide)): breng dit een half uur na de zonnebrandcrème aan. Het kan de werking beïnvloeden.
- Bescherm je ogen met een zonnebril. Let hierbij op dat de bril een UV-bescherming heeft van 100% of een UV-filter van 400.
Effecten van UV-straling
Een beetje UV-straling van de zon is goed voor je, want het zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Teveel UV-straling is niet goed: je huid verbrandt en veroudert sneller. Ook kan UV-straling bijdragen aan staar. Op de lange termijn is zonverbranding de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Vooral kinderen zijn hier extra gevoelig voor.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meet voortdurend de hoeveelheid ultraviolette (UV-) straling van de zon: de zonkracht. De zonkracht verschilt van dag tot en zelfs van uur tot uur. Op onze website is altijd de zonkracht van dit moment in de Bilt te zien. Het KNMI publiceert elke dag de zonkrachtverwachting voor de volgende dag.