Ieder jaar meer ziektemeldingen gerelateerd aan voedselconsumptie In 2022 waren er 1.165 meldingen van uitbraken van voedselgerelateerde infecties. Een uitbraak is als er twee of meer zieken zijn van hetzelfde voedsel. In totaal werden er 4.470 mensen ziek.
Meer mensen ziek door voedsel uit eigen keuken In 2021 kregen de NVWA en de GGD 14% meer meldingen van uitbraken van infecties door voedsel dan in 2019. Vergeleken met 2020 was er zelfs sprake van een stijging van 50%, maar toen lag het aantal infecties een stuk lager.
Sterke afname norovirus en rotavirus als veroorzakers maag-darminfecties in 2020 In 2020 daalde het totaal aantal gemelde maag-darm-infecties sterk ten opzichte van de jaren ervoor. De meldingen van norovirus en rotavirus namen vorig jaar het sterkste af, met respectievelijk 56% en 68% minder infecties dan in 2019.
Kosten door voedselinfecties naar schatting ruim 140 miljoen euro lager in 2020 De kosten door voedselinfecties waren in 2020 ruim 140 miljoen euro lager dan in de jaren ervoor. Dat komt neer op ruim 30 procent minder. ANP
Vaccinatiegraad tweede jaar op rij toegenomen, HPV met 10 procent Opnieuw is het aandeel kinderen toegenomen, dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) krijgt. Daarnaast valt vooral de stijging op bij de HPV-vaccinatie met 10 procent naar 63 procent.
Vaccinatiegraad toegenomen, voor HPV zelfs flink Voor het eerst in vijf jaar is het aandeel kinderen dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgt licht toegenomen.
Rapport ontwikkelingen Rijksvaccinatieprogramma: stabilisatie in deelname en weinig ziekte In de eerste zes maanden van 2019 daalde het aantal gevallen van meningokokken type W in bijna alle leeftijdsgroepen, na een aanhoudende stijging sinds 2015.
Vaccinatiegraad stabiel, deelname daalt niet langer Er is een einde gekomen aan de daling in het aandeel kinderen dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgt.
Invriezen filet americain leidt tot daling ziektelast, zorgkosten en kosten voor speciaal onderwijs Wanneer het in ons land populaire broodbeleg filet americain minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden wordt ingevroren, dan wordt een Toxoplasma infectie voorkomen.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.