Dr. Willem Luytjes (1954) is topexpert Advisering bij het Centrum voor Immunologie van Infectieziekten en Vaccins bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

foto van Willem Luytjes
Geen zinnige adviezen zonder eigen onderzoek.

Na zijn studie Biologie rondde Willem Luytjes (1954) begin 1989 zijn promotieonderzoek naar coronavirussen af aan de Universiteit Utrecht, waar hij ook studeerde.

Daarna vertrok hij naar New York en ging werken bij het Mt Sinai Medical Center. Het onderzoek dat hij daar uitvoerde leverde de eerste genetisch gemanipuleerde griepvirussen op, een doorbraak op dat terrein.

Van 1990 tot 1998 bestudeerde Willem Luytjes coronavirussen op het LUMC Leids Universitair Medisch Centrum (Leids Universitair Medisch Centrum), onder meer vijf jaar als  KNAW Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen)-onderzoeker. In 1998 stapte hij over naar het RIVM en werd hij projectleider vaccinontwikkeling  tegen RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus) (Respiratoir Syncytieel Virus, een belangrijke verwekker van longinfecties bij baby’s en ouderen). Vanaf 2003 kwam daar de functie Programma Manager bij, eerst alleen voor griepprojecten, later voor alle virale vaccinprojecten  bij het Nederlands Vaccin Instituut (tot en met 2010).

In 2011 werd zijn functie bij het RIVM ondergebracht. En sinds 2013 is hij topexpert bij het Centrum voor Immunologie van Infectieziekten en Vaccins.

In zijn huidige functie houdt Willem Luytjes zich bezig met advisering over en onderzoek naar de werking en optimalisatie van het Rijksvaccinatieprogramma en de immunologie veroorzaakt door vaccinaties vergeleken met infectie.

Expertise

  • Virologie, met name RSV en influenzavirus
  • Vaccins
  • Immunologie
  • Infectieziekten
  • Recombinant DNA deoxyribonucleic acid (deoxyribonucleic acid)-technologie

Contact

E-mail: info@rivm.nl