De jaarlijkse Transmissiedag infectieziekten is bedoeld voor GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-artsen en –verpleegkundigen infectieziektenbestrijding, medische milieukundigen, deskundigen infectiepreventie, medisch microbiologen en andere professionals werkzaam in de infectieziektebestrijding.

Met plenaire sessies en regioworkshops informeren wij je over de infectieziektebestrijding in Nederland.

31e Transmissiedag infectieziekten: ‘Infodemie’ hoe bestrijd je dat?

Datum:     Dinsdag 26 maart 2024

Locatie:     Gooiland Hilversum

Bekijk het programma.

De Jim van Steenbergenprijs is een prijs voor de beste poster die vanaf 2017 op de jaarlijkse Transmissiedag infectieziekten wordt uitgereikt. De jury bestaat uit professionals uit de infectieziekte bestrijding voor 2024 zijn dit: Laatste winnaar Jim van Steenbergenprijs; Wetenschapscommissie NVIB; REC/RAC Regionale Arts Consulenten (Regionale Arts Consulenten)(Regionale Arts Consulenten); RIVM EPI Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten (Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten)(Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten)/IDS Centrum Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance (Centrum Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance)(Centrum Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance)/LCI Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding (Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding)(Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding). Alle inzendingen worden individueel volgens score model beoordeeld en vervolgens worden gezamenlijk een top 3 aangewezen. De criteria voor de selectie van de top 3 posters zijn o.a. wetenschappelijke kwaliteit, innovatieve aanpak, relevantie voor de dagelijkse praktijk van infectieziektebestrijding en helderheid van de inzending.   Het publiek van de Transmissiedag stemt na de pitches voor 1 van de 3 posterpresentatoren. Degene met de meeste stemmen wordt winnaar van de Jim van Steenbergenprijs.

In 2017 ging Jim met pensioen, maar hij komt indien mogelijk naar de Transmissiedag om de prijs aan de winnaar uit te reiken.

Wie is Jim van Steenbergen?

Jim van Steenbergen

Dokter Jim van Steenbergen (1950) is een arts infectieziektebestrijding die in 1995 verantwoordelijk werd en vorm gaf aan het toen opgerichte LCI, de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM Centrum voor infectieziektebestrijding. Vanaf 2011 was Jim ook als onderzoeker werkzaam aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC Leids Universitair Medisch Centrum (Leids Universitair Medisch Centrum)).

Dokter Jim van Steenbergen (1950) is een arts infectieziektebestrijding die in 1995 verantwoordelijk werd en vorm gaf aan het toen opgerichte LCI(Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding), de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM Centrum voor infectieziektebestrijding. Vanaf 2011 was Jim ook als onderzoeker werkzaam aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC(Leids Universitair Medisch Centrum)).

Jim vertelt in een interview vlak voor zijn pensioen:  'Het blijkt dat niet iedereen gemotiveerd is om zijn werk continu te verbeteren. Toch is niet alles slecht. Nederlanders staan bekend als mopperaars, brommers en zeurders over wat niet goed is, maar het resultaat van al dat gezeur is dat er wel heel veel dingen verbeteren. Sinds ik begon met werken: er is enorm veel gebeurd in de ontwikkeling van de infectieziektebestrijding en maar het is ook goed om te blijven mopperen.'
Het tekent Jim dat hij collega’s oproept om kritisch en nieuwsgierig te blijven en soms zelfs te mopperen. Daar komen mooie projecten uit voort waarvan de inzendingen voor de jaarlijkse posterprijs goede voorbeelden zijn.

De prijs

De winnaar gaat niet alleen voor de eer, maar krijgt naast het bekende beeldje ook een waardebon ter waarde van € 1500,- te besteden aan een congres/symposium op het gebied van infectieziektebestrijding.  

Posterprijswinnaars en titel poster

2017: Rosa Joosten

2018: Timo Boelsems

2019: Stijn Raven

2023: Paulien Tolsma