- Publicatiedatum
- 29-10-2024
Een standaardmanier om de ziektelast door chemische stoffen in voedsel te berekenen
Een standaardmanier om de ziektelast door chemische stoffen in voedsel te berekenen
Samenvatting
In voedsel zitten soms chemische stoffen die schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid. De ernst van deze effecten kan sterk verschillen, van allergieën en hoofdpijn tot ernstige ziekten. Het is daarom belangrijk om de verschillende effecten met elkaar te kunnen vergelijken. De kennis die dat oplevert kan beleidsmedewerkers helpen om, als dat nodig is, maatregelen te nemen waardoor mensen minder met schadelijke stoffen in voedsel in contact komen.
Het blijkt mogelijk om gezondheidseffecten van chemische stoffen in voedsel weer te geven in het verlies van gezondheid (ziektelast). De ziektelast wordt uitgedrukt in zogenoemde DALY (Disability Adjusted Life Year)’s (disability-adjusted life years). DALY’s geven het verlies van het aantal gezonde levensjaren aan door een ziekte of vroegtijdige sterfte. Op deze manier kunnen de effecten van chemische stoffen met elkaar worden vergeleken.
Het is wel belangrijk dat hiervoor een standaardmethode wordt gebruikt, zodat iedereen de DALY’s op dezelfde manier berekent. In 2021 stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO (World Health Organization )) een aanpak voor om de ziektelast van chemische stoffen in voedsel op een manier te berekenen, maar heeft niet in detail beschreven hoe deze methode moet worden gebruikt. In wetenschappelijke studies die zijn verschenen, zijn DALY's op verschillende manieren berekend. Hierdoor zijn de DALY’s uit deze studies moeilijk te vergelijken.
Het RIVM stelt een standaard DALY-methode voor om de ziektelast voor verschillende chemische stoffen in voedsel stapsgewijs te berekenen. De methode is in lijn met de aanbevelingen van de WHO maar moet nog worden gevalideerd en getest in de praktijk. De methode is niet eenvoudig en er moeten genoeg gegevens zijn om de berekeningen te kunnen maken. De voorgestelde methode brengt een standaardberekening van de ziektelast van chemische stoffen in voedsel dichterbij.
Abstract
Food can contain chemicals that have harmful effects on human health. The severity of these effects can vary extensively, from allergies and headaches to serious illnesses. Therefore, it is important that the different effects can be compared. This knowledge can then be used by policy makers to make informed choices, if necessary, to reduce people's contact with harmful chemicals in food.
It appears possible to represent the health effects of chemicals in food in terms of health loss (burden of disease). The burden of disease is expressed in so-called DALYs (disability-adjusted life years). DALYs indicate the loss of healthy years of life due to disease or premature death. In this way, the effects of chemicals can be compared with one another.
It is important that a standard approach is used for this, so that researchers calculate DALYs in the same way. In 2021, the World Health Organization (WHO) proposed a certain approach to calculate the burden of disease from chemicals in food. However, the method was not explained in detail. In the identified scientific studies, DALYs were calculated in different ways. This makes it difficult to compare the DALYs from these studies.
The RIVM proposes a standard stepwise DALY approach to calculate the burden of disease due to chemicals in food. This method is in line with WHO recommendations and needs to be validated and tested in a practical. The method is not easy and there must be enough data to make the calculations. The proposed method brings a standard calculation of the ‘burden of disease’ of chemical substances in food closer.
Uitgever
- Instituut
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM