Onderzoek naar de noodzaak voor extra datavereisten voor endofyten in de gewasbeschermingsmiddelenverordening

Onderzoek naar de noodzaak voor extra datavereisten voor endofyten in de gewasbeschermingsmiddelenverordening

Go to abstract

Samenvatting

Gewasbeschermingsmiddelen op basis van schimmels en bacteriën worden gebruikt om insecten, bacteriën en schimmels te bestrijden bij de teelt van gewassen als mais en tarwe. Bij de risicobeoordeling van deze ‘microbiële gewasbeschermingsmiddelen’ wordt vooral gekeken of ze aan de buitenkant van een plant kunnen groeien.

Sinds kort is bekend dat sommige micro-organismen ook in planten kunnen groeien. In het algemeen is het zo dat bacteriën en schimmels schadelijke stoffen kunnen maken als ze groeien (metabolieten). Wanneer micro-organismen in planten groeien, zouden deze schadelijke stoffen in de plant kunnen ontstaan. In dat geval zouden mensen die deze planten eten blootgesteld kunnen worden aan deze metabolieten.

Het RIVM heeft verkend of micro-organismen die via gewasbeschermingsmiddelen in planten groeien, andere of meer stoffen produceren dan bekend is. Voor zover bekend kunnen verschillende micro-organismen die als gewasbeschermingsmiddel worden gebruikt, in planten groeien. Maar dat gebeurt in kleine hoeveelheden die na toepassing snel afnemen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de hoeveelheid metabolieten die ze produceren schadelijk is voor de mens. De risico’s van microbiologische gewasbeschermingsmiddelen kunnen daarom met de bestaande risicobeoordeling worden bepaald. Daarvoor is geen andere of extra informatie nodig.

Het RIVM concludeert dit na een verkennend literatuuronderzoek. Dat is in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) uitgevoerd.

Abstract

Fungal and bacterial-based plant protection products are used in agricultural crops, such as maize and wheat. The main criterion looked at when risk assessments are carried out on these ‘microbial plant protection products’ is whether the micro-organisms concerned can grow on the outside of plants.

It has, however, recently become apparent that some of these micro-organisms can also grow inside plants. When bacteria and fungi grow, potentially harmful substances (metabolites) may be released. It has been suggested that when micro-organisms grow in plants people who eat the plants could then be exposed to these metabolites.

RIVM has investigated whether micro-organisms that are introduced into plants via plant protection products and grow in them produce different or more substances than we are aware of. This research has shown that various of these micro-organisms can grow in plants but only in small quantities and that these quantities subsequently decrease rapidly. No indications have been found that the quantities of metabolites they produce are harmful for people. The risks microbiological plant protection products entail can therefore be determined using existing risk assessment methods. No different or additional information is needed to this end.

RIVM has arrived at this conclusion after an exploratory literature review carried out at the request of the Ministry of Agriculture, Nature & Food Quality (LNV).

Publisher

Instituut
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Overig

Grootte
505 kb