Go to abstract

Samenvatting

In Nederland nemen weinig mensen meer vitamine D in dan het maximum dat wordt aanbevolen. Wel zijn er supplementen in omloop die meer vitamine D bevatten dan volgens de wet is toegestaan. De supplementen met een hoge dosering worden vooral via internet aangeschaft. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is uitgevoerd. Tot voor kort was weinig bekend over wie in welke mate supplementen met vitamine D gebruikt. Vitamine D stimuleert de opname van calcium uit de darm en zorgt voor sterke botten. Het wordt door de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht, maar ook voeding is een bron van vitamine D, zoals vette vis en margarine. De laatste jaren wordt vitamine D in verband gebracht met bijvoorbeeld een verbeterde spierfunctie, een sterker immuunsysteem en een lager risico op (darm)kanker. Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft daarom bepaald dat volwassenen maximaal 100 microgram per dag mogen binnenkrijgen. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. Voor dit onderzoek hebben meer dan 55.000 volwassenen online een vragenlijst ingevuld. Hierbij is aanvullende informatie verzameld over persoons- en leefstijlkenmerken. Van de ondervraagden namen 43 mensen (0,08 procent) elke dag meer dan 100 microgram vitamine D in via supplementen. Het zijn vooral vrouwen, vaak met een gemiddeld opleidingsniveau (bijvoorbeeld MBO), die vaker alternatieve genezers bezoeken. Ze gebruiken vaak supplementen die meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid vitamine D bevatten.

Abstract

In the Netherlands few people take more vitamin D than the advised upper level. However, food supplements are sold that contain more vitamin D than legally allowed. Supplements with high levels are often purchased via internet. This shows in research of RIVM, commissioned by the Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority (NVWA). Until recently, little was known about who used food supplements with vitamin D and how much they took. Vitamin D enhances the uptake of calcium from the gut and increases bone health. The skin when exposed to sun light produces it. Foods such as fatty fish and margarine are also sources of vitamin D. Recently vitamin D has been associated with improved muscle function, stronger immune system and decreased risk of colorectal cancer. Long term intake of large quantities of vitamin D can be detrimental to health. Kidney stones and calcification of tissues and organs may result. The European Food and Safety Authority (EFSA) has therefore set a maximum intake of 100 microgram per day. The Dutch law states that a food supplement cannot contain more than 25 microgram. For this investigation more than 55,000 adults were surveyed online. Extra information regarding personal lifestyle characteristics was obtained. 43 (0.08%) of the surveyed people used more than 00 microgram vitamin D per day via supplements. They were mostly women, with an average education, who visited alternative healers. They often used supplements that contained more vitamin D than was allowed by law.

Overig

Grootte
751KB