Wat en waarom
Het RIVM onderzoekt waardoor mensen ziek worden of gezond blijven. Wij houden ons bezig met de vraag welke interne factoren en externe factoren hier invloed op hebben. Interne factoren zijn biologische factoren zoals genen, geslacht en leeftijd. Externe factoren zijn invloeden van buitenaf, zoals leefstijl en leefomgeving.
Ons onderzoek levert kennis waarom sommige ouderen gezonder oud worden en ook langer zelfstandig kunnen blijven leven, en anderen meer ziektes ontwikkelen en daardoor meer zorg nodig hebben. Verder draagt het bij aan maatregelen die de kans op ziekte of bijwerkingen van behandelingen verkleinen. Zo kun je bij kanker het genetisch profiel van een tumor testen om beter in te schatten of een chemotherapie zinvol zal zijn voor deze patiënt. Genen kunnen er namelijk voor zorgen dat een geneesmiddel niet werkt of dat je meer last van bijwerkingen krijgt. Het RIVM onderzoekt of nuttige genetische testen ingezet kunnen worden om de zorg meer op maat te maken, bijvoorbeeld in de huisartsenpraktijk.
Maar genetica verklaart niet alles: daarom is het belangrijk om te doorgronden welke andere factoren ervoor zorgen dat mensen ziek worden of juist lang gezond blijven. Zo onderzoekt het RIVM onder andere de invloed van een beperkt voedseldieet en de verstoring van het dag- en nachtritme door nachtdiensten en blauw licht.
Hoe en met wie
Het RIVM doet zelf wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast werken we samen met partners en universiteiten die bijvoorbeeld relevant dierexperimenteel onderzoek uitvoeren. Door kennis te delen hoeven we niet al het onderzoek zelf te doen of de benodigde expertise in huis te hebben. We bieden de kennis vervolgens zodanig aan dat de overheid hem kan inzetten voor beleid (gezond ouder worden en gezond werken). Internationaal is het RIVM al 20 jaar stevig ingebed in diverse Europese onderzoeksprojecten.