Dr. G.A. (Ardine) de Wit (1965) is senior onderzoeker bij de afdeling Kwaliteit van Zorg en Gezondheidseconomie van het RIVM. Zij combineert deze functie sinds 2008 met een baan als Associate Professor Health Technology Assessment en hoofd van de afdeling Health Technology Assessment aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (Juliuscentrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Gezondheidszorg).

Na haar studie Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht heeft Ardine de Wit 9 jaar als onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gewerkt. Hier deed ze onderzoek naar kosten en effecten van klinische interventies, zoals longtransplantatie en medische lasertoepassingen. Zij promoveerde op een onderzoek naar kosten en effecten van niervervangende behandelingen, zoals dialyse en transplantatie.

Met haar komst naar het RIVM in 1998 verlegde zij haar onderzoeksgebied naar doelmatigheid van preventieve gezondheidsinterventies, zoals vaccinaties, populatiescreening en gezond leven interventies. Bij het RIVM werkte ze achtereenvolgens als onderzoeker, projectleider en hoofd van de afdeling Gezond gedrag, Gezondheidseconomie en Modellering (2005-2012).  Een detachering naar het UMCU Universitair Medisch Centrum Utrecht (Universitair Medisch Centrum Utrecht) in de periode 2007-2008 zorgde voor een hernieuwde kennismaking met het meer klinische georiënteerde onderzoeksveld. Sinds 2008 combineert zij haar baan als senior onderzoeker bij het RIVM met een baan als Associate Professor en hoofd van de afdeling Health Technology Assessment van het UMCU.

Naast onderzoek naar de doelmatigheid van preventieve- en zorginterventies heeft ook onderzoek naar het meten van preferenties, bijvoorbeeld door middel van Discrete Keuze Experimenten, haar interesse. Zij begeleidt verschillende promovendi op deze onderzoeksterreinen. Zij geeft in binnen- en buitenland onderwijs over economische evaluatie. Ardine de Wit is daarnaast actief in diverse adviescommissies van ZonMw Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) en het Zorginstituut en als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Technology Assessment in de Gezondheidszorg.

Expertise

  • Doelmatigheid
  • Gezondheidseconomie
  • Kosteneffectiviteitsanalyse
  • Discrete-keuze-experimenten
  • Health-services-research

Contact

E-mail: info@rivm.nl