Dr. ir. Truus W. de Graaf (1962) is afdelingshoofd Programmavoorziening en plaatsvervangend hoofd Dienst Vaccinvoorziening Preventieprogramma’s bij het RIVM.

Truus de Graaf
De vaccinmarkt is een aparte biotoop, die je goed moet kennen om de beschikbaarheid van vaccins voor Nederland te kunnen regelen.

 

Truus de Graaf studeerde Humane Voeding in Wageningen en promoveerde daarna aan de VU Vrije Universiteit (Vrije Universiteit) op een biochemisch onderwerp. Vervolgens heeft zij als Postdoc onderzoek gedaan naar tumorimmunologie. Eerst in Groningen, later in Singapore.

Sinds augustus 1999 werkt zij op het Anthonie van Leeuwenhoek terrein in Bilthoven. Zij begon als Postdoc bij het RIVM en werkte aan de verbetering van de kwaliteitscontrole van kinkhoestvaccins via dierproeven. Al snel werd zij projectleider ontwikkeling kinkhoestvaccins en later productmanager voor alle Rijksvaccinatieprogramma vaccins. Truus heeft meegewerkt aan de oprichting van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI Netherlands Vaccine Institute (Netherlands Vaccine Institute)) in 2003 en is daar toen ook gaan werken. Tevens heeft zij mede vorm gegeven aan de opsplitsing van het NVI en het onderbrengen van de publieke vaccinvoorziening bij het RIVM in 2011.

Sinds 2008 is Truus als lijnmanager verantwoordelijk voor het inkopen van vaccins en aanverwante producten. Het inkopen via Europese aanbestedingen heeft zij met haar team vorm gegeven voor Nederland. Inmiddels gelden de Nederlandse procedures, samen met de Britse, als beste in Europa. Gaandeweg worden er ook steeds meer producten ingekocht. Momenteel beheert DVP Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's (Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's) het Nationaal Serum Depot met bijna 50 antisera en antigiffen, verzorgt DVP de vaccinvoorziening voor alle immunisatieprogramma’s van de overheid (zoals Rijksvaccinatieprogramma, griepcampagne en calamiteitenvoorzieningen) en de farmaceutische producten en medische hulpmiddelen voor onder meer de Neonatale Hielprik Screening en de zwangerenscreening (PSIE Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie)).

Op het gebied van vaccinvoorziening werkt zij samen met diverse Europese landen in verschillende verbanden.

Expertise

  • Vaccinvoorziening
  • Europese aanbestedingen
  • Vaccinontwikkeling
  • Publieke gezondheid
  • Preventieprogramma's
  • Collegiale coach

Contact

E-mail: dvpcentraal@rivm.nl