Maria Xiridou modelleert de verspreiding van seksueel overdraagbare infecties, zoals HIV (humaan immunodeficientievirus), gonorroe, chlamydia, hepatitis B, en monkeypox. Ze is geïnteresseerd in het begrijpen van infectieziektendynamica en hoe die beïnvloed wordt door menselijk gedrag en interventies.
Maria heeft gewerkt aan de impact en kosteneffectiviteit van PrEP en antivirale behandeling voor HIV, risicogroepen en universele hepatitis B vaccinatie, antimicrobiële resistentie in N. gonorrhoeae, de apenpokken uitbraak, en de impact van de COVID-19 pandemie op chlamydia, gonorroe en hepatitis B notificaties.
Achtergrond
Maria Xiridou heeft wiskunde gestudeerd aan de Ioannina Universiteit in Griekenland en Operations Research aan de Columbia University in de VS (Verenigde Staten). Ze heeft haar promotieonderzoek gedaan aan de University College London, VK, aan stochastische modellen voor de verspreiding en controle van tuberculose. In 2001 begon ze als postdoc bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam met het modelleren van HIV (humaan immunodeficientievirus) onder MSM (mannen die seks hebben met mannen).
Ze werkt bij het Centrum Infectieziekten Bestrijding van het RIVM sinds 2006.