Maria’s werk op het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is gericht op het modelleren van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOASeksueel overdraagbare aandoeningen), zoals HIVhumaan immunodeficientievirus, N. gonorrhoeae, hepatitis B, en humaan papillomavirus. Met gebruik van wiskundige modellen, wordt inzicht gekregen over hoe verschillende factoren de transmissie van SOA's zouden kunnen beïnvloeden. Dit is belangrijk om de verspreiding van SOA’s te beperken, en toekomstige uitbraken te voorkomen. Maria heeft onderzocht de rol van migranten uit HIV-endemische landen in de heteroseksuele transmissie van HIV in Nederland, de interactie tussen hivhumaan immunodeficientievirus en chlamydia, en de impact van hepatitis B vaccinatie.

Ze coördineerde een project (in samenwerking met WHO Regional Office for Europe, Health Protection Agency Engeland, en EMCDDA) over de schatting van landelijke HIV prevalentie, en het modelleren van de HIV epidemie in Europa. Maria heeft de impact en kosteneffectiviteit van dual therapie op antibiotica resistentie bestudeerd, en “point-of-care management” voor N. gonorrhoeae infecties. Maria is projectleider van een project gefinancierd door Aidsfonds voor het bestuderen van de impact en kosteneffectiviteit van verschillende HIVpreventiemaatregelen, zoals vroege behandeling, vaker testen, PrEPpre-expositieprofylaxe, en partnerwaarschuwing.

Achtergrond

Maria Xiridou heeft wiskundig (BScbachelor of science 1993, University of Ioannina, Greece) en toegepaste bedrijfsonderzoek (Operations Research) (MScMarine Stewardship Council 1995, Columbia University, USAUnited States of America) gestudeerd. Haar promotie onderzoek over stochastische modellen voor transmissie en bestrijding van tuberculose was door Profprofessor. V. Isham begeleid (PhDDoctor of Philosophy 2001, University College London, UKUnited Kingdom). In 2001 begon ze te werken bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst van Amsterdam over wiskundige modellen die de transmissie van HIVhumaan immunodeficientievirus beschrijven. Vanaf 2006 werkt zij bij het Centrum Infectieziekten Bestrijding van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Contact