Werknemers die niet roken zijn vitaler, productiever en minder vaak ziek. Wilt u uw werknemers een extra steuntje in de rug geven bij het stoppen met roken? Doe dan mee aan het Rookvrij-onderzoek 2021 van het RIVM. Dit onderzoek is bedoeld voor werknemers die graag willen stoppen met roken.

Hoe?

  • U biedt rokende werknemers op het werk - of nu in tijden van COVID-19 - online een erkende groepstraining van SineFuma aan: Rookvrij! Ook jij?
  • Er wordt op het werk of online een informatiebijeenkomst voor uw bedrijf georganiseerd
  • Deelnemers proberen in groepsverband te stoppen met roken en worden begeleid
  • We vragen de deelnemers om naast de training ook mee te doen aan het RIVM-onderzoek
  • We volgen daarin de deelnemers een jaar lang. Ze vullen in die tijd vier korte vragenlijsten in
  • Bij een deel van de bedrijven krijgen de deelnemers ook een loterij aangeboden: de Rookvrijloterij. Of uw bedrijf ook de Rookvrijloterij krijgt aangeboden, wordt vooraf door loting bepaald. Wekelijks wordt uit de deelnemers aan de training een winnaar getrokken die een prijs ontvangt als hij of zij die week niet gerookt heeft.  Alle deelnemers ontvangen een ademtestapparaat waarmee zij  kunnen bevestigen dat zij die week niet gerookt hebben. Deelnemers krijgen deze ademtester kosteloos per post thuisgestuurd
  • Deelnemers ontvangen € 30,00 en meerdere attenties voor volledige deelname aan het onderzoek.

Waarom meedoen?

Stoppen met roken is lastig. Als uw bedrijf deelneemt, krijgen uw medewerkers niet alleen een erkende training aangeboden, u werkt ook mee aan het verder ontwikkelen van de beste hulp om te stoppen met roken. Het klinkt mogelijk verrassend, maar het RIVM heeft eerder gevonden dat een wekelijkse loterij als steun in de rug kan dienen bij gedragsverandering. Rokende werknemers hebben gemiddeld 33% meer kans op ziekteverzuim. Een rokende werknemer kost een werkgever gemiddeld € 2.194,00 per jaar.

Wanneer?

Het RIVM heeft voor 2021 weer ruimte voor een aantal bedrijven om deel te nemen.  U kunt al deelnemen als minimaal 7 van uw medewerkers willen stoppen met roken en u hen wilt helpen bij het stoppen met roken.

Kosten

De training inclusief informatiebijeenkomst op het werk kost € 4.875,00 (ongeacht het aantal deelnemers). Kosten voor de online training zijn lager. Per deelnemer is € 275,00 te declareren bij de zorgverzekeraar. Vanaf 2020 is dit ook vrijgesteld van eigenrisico. Het daadwerkelijk te betalen bedrag is dus lager. SineFuma kan deze declaraties verzorgen.

Deelnemen?

Wilt u meer informatie of uw organisatie aanmelden voor deelname in 2021? U kunt een email sturen aan rookvrij@rivm.nl