Waarom kreeg je dit condoom?
Sinds meer dan een jaar zien we een stijging in het aantal gevallen van gonorroe. Gonorroe is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die wordt veroorzaakt door een bacterie (Neisseria gonorrhoeae). We zien de stijging vooral onder jongeren tussen de 18-25 jaar. Met deze actie willen we je aandacht vragen voor soa’s en veilige seks.
Geef liefde, geen soa.
Door veilig te vrijen voorkom je dat je een soa (seksueel overdraagbare aandoening) kunt krijgen of aan iemand anders door kunt geven. Een soa geeft namelijk niet altijd (meteen) klachten. Je kunt dus een soa hebben zonder dat je het merkt. Wanneer een soa niet op tijd behandeld wordt kan dit ernstige gevolgen hebben. Gonorroe kan bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken.
Wat merk je ervan als je gonorroe hebt?
De bacterie kan bij mannen voor infecties zorgen van de urinebuis (dit veroorzaakt een ‘druiper’), endeldarm, keel en bijballen. Als je niet behandeld word kun je ontstekingen krijgen in je bijballen of je prostaat. Vrouwen kunnen infecties van de urinebuis, baarmoederhals, eileiders, keel en endeldarm krijgen door de bacterie. Als je als vrouw besmet bent en niet behandeld wordt, dan kan gonorroe bekkenontsteking veroorzaken wat kan leiden tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Gonorroe kan ook verminderde vruchtbaarheid tot gevolg hebben.
Niet iedereen met gonorroe krijgt klachten. Vrouwen hebben vaak geen klachten: zo’n 70% merkt niet (meteen) dat ze gonorroe hebben. Mannen met gonorroe merken dit meestal wel: ongeveer 90% krijgt klachten. Ook komen klachten bijna alleen maar voor bij infecties van de geslachtsdelen. Wanneer gonorroe in de keel of de anus zit merkt maar 10% van de mensen dit.
Ik wil geen gonorroe, wat kan ik doen?
Simpel: een condoom gebruiken als je seks hebt. Daarmee verklein je de kans dat je gonorroe krijgt of je sekspartner besmet. Een condoom beschermt ook tegen andere soa’s. Mocht je klachten hebben, ga dan snel naar de huisarts of naar (het centrum seksuele gezondheid van) de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Er zijn daarnaast verschillende online aanbieders waar je een thuistest kunt aanvragen.