Voor onderzoek naar de inname van voedingsstoffen of voedingsmiddelen zijn onderzoekers vaak op zoek naar de gemiddelde inname op lange termijn. Dit noemen we de gebruikelijke inname. Bijvoorbeeld omdat ze willen weten welk deel van de bevolking voldoet aan voedingsaanbevelingen of de veilige bovengrens van een stof overschrijdt.

Voedselconsumptiepeilingen verzamelen de inname via de voeding door kortetermijnmetingen te doen, bijvoorbeeld 24-uurs navragen of voedseldagboekjes. De voedingsinname van een persoon kan van dag tot dag flink verschillen. Daarom is de inname die over een beperkt aantal dagen wordt gemeten een slechte indicator van de individuele gebruikelijke inname. Met statistische modellen kunnen we de gebruikelijke innameverdeling van een populatie schatten op basis van herhaalde kortetermijnmetingen. Daarvoor ontwikkelde het RIVM het statistische programma SPADE Statistical Program to Assess Dietary Exposure (Statistical Program to Assess Dietary Exposure)

SPADE kan worden gebruikt om de gebruikelijke innameverdeling voor dagelijkse en minder vaak geconsumeerde voedingsmiddelen of voedingsstoffen te schatten. Bovendien biedt SPADE modellen om de gebruikelijke innameverdelingen uit verschillende bronnen (bijvoorbeeld uit voedsel en voedingssupplementen) afzonderlijk te schatten en vervolgens te combineren tot een totale gebruikelijke innameverdeling. SPADE is geprogrammeerd in R en is gratis beschikbaar voor geïnteresseerde onderzoekers.

Meer informatie is te vinden op de Engelstalige-website.