Het RIVM heeft internationaal een goede reputatie op het gebied van serologische surveillance en deelt graag haar kennis en kunde. De afgelopen jaren ontving het RIVM verschillende internationale delegaties voor trainingen, onder andere van Europese zusterorganisaties en Afrikaanse laboratoria.  

Serologische surveillance is een belangrijk onderdeel in de bestrijding van infectieziekten. Door het meten van antilichamen in bloed of speeksel wordt een beeld verkregen van de staat van het afweersysteem tegen deze infectieziekten. Dit geeft informatie over het aantal besmettingen in de bevolking, de duur van de bescherming tegen ziekten, de effectiviteit van vaccinaties en welke groepen in de samenleving kwetsbaarder zijn voor een besmetting met een bepaalde infectieziekte. 

Donatie Bill en Melinda Gates Foundation voor betere serologische surveillance in Afrika

In augustus 2023 heeft de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) financiële middelen beschikbaar gesteld om in verschillende Afrikaanse landen een betere serologische surveillance op te zetten. Doel is om hiermee de verspreiding van infectieziekten beter in de gaten te houden.

In dit twee jaar durende samenwerkingsverband zal het RIVM verschillende Afrikaanse laboratoria ontvangen om hun medewerkers te trainen. Daarnaast wordt er een online helpdesk opgezet voor verdere ondersteuning. Ook gaat een afvaardiging van het RIVM de betrokken laboratoria bezoeken om de lokale situatie in kaart te brengen en te ondersteunen bij het wegnemen van mogelijke hindernissen. Tot slot zal het RIVM ook ondersteunen bij het opzetten van een netwerk met de deelnemende laboratoria. 

Het door de Bill & Melinda Gates Foundation beschikbaar gestelde budget wordt besteed aan laboratoriummaterialen, reis- en verblijfkosten van de Afrikaanse delegaties.  Daarnaast worden de uren van RIVM-medewerkers en de reiskosten verbonden aan de werkbezoeken van de RIVM-delegatie aan verschillende laboratoria hiermee bekostigd.  Ook zal hier aan het einde van het project een conferentie mee worden georganiseerd.