Op 31 mei is het World No Tobacco Day. Op deze dag vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO World Health Organization (World Health Organization)) aandacht voor het verbouwen van duurzame voedselgewassen in plaats van tabak.

Een wereldwijde voedselcrisis groeit door conflicten, klimaatverandering, gevolgen van de COVID-19-pandemie en effecten van de oorlog in Oekraïne. Daardoor stijgen de prijzen van voedsel, brandstof en kunstmest. Tabaksteelt en -productie leiden wereldwijd tot ecologische schade op de lange termijn en maakt boeren afhankelijk van de tabaksindustrie. Bovendien heeft het een nadelig effect op de voedselzekerheid.

De campagne moedigt overheden aan om subsidies voor de tabaksteelt stop te zetten. Dat geld kunnen ze gebruiken voor programma's die de voedselzekerheid en voeding verbeteren. De WHO World Health Organization (World Health Organization) ondersteunt ook ontwikkeling van beleid voor het aanpassen van marktomstandigheden voor boeren die tabak verbouwen. Dat moet het voor hen makkelijker maken om over te gaan op het verbouwen van voedselgewassen.