Het RIVM onderzoekt hoe schadelijk verschillende tabaksproducten en nicotineproducten zijn voor de gezondheid en hoe verslavend en aantrekkelijk ze zijn. 

Roken is slecht voor de gezondheid. In Nederland overlijden elk jaar bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Een roker leeft gemiddeld 5 tot 10 jaar korter dan een niet-roker. Hoe ongezond is roken?

Wat zit er in rook?

Tabaksrook bevat ruim 6.000 verschillende stoffen. Vele daarvan zijn schadelijk voor de gezondheid en meer dan 70 zijn kankerverwekkend. Welke stoffen vrijkomen tijdens het roken en in welke hoeveelheid verschilt tussen tabaksproducten. Wat zit er in rook?

Tabaksproducten

Niet alle tabaksproducten hebben dezelfde gezondheidsrisico’s. Die hangen af van de manier waarop je tabak gebruikt (roken, dampen, kauwen) en van de stoffen die vrijkomen. Er zijn verschillende tabaksproducten.

Smaakstoffen

Aan bijna alle tabaksproducten worden smaakstoffen toegevoegd om de smaak te verbeteren en het prikkelende effect van tabaksrook te verminderen.

E-sigaret

Een e-sigaret (elektronische sigaret) verdampt een vloeistof die een mengsel van smaakstoffen en andere stoffen bevat. 

Waterpijp

Waterpijp opstelling met toebehoren

Een waterpijp (ook wel shisha genoemd) is een instrument om waterpijp- of fruittabak mee te roken. 

Nieuws

Meer nieuws over dit onderwerp

Wat doet het RIVM

Het RIVM  onderzoekt hoe schadelijk verschillende tabaksproducten zijn voor de gezondheid en hoe verslavend en aantrekkelijk ze zijn. Ook internationaal is het RIVM een belangrijk onderzoeksinstituut op het gebied van tabaksproducten en gezondheidsbescherming. Het levert informatie die helpt om tabaksproducten minder schadelijk, aantrekkelijk en verslavend te maken en het gebruik van tabak te ontmoedigen.  Wat doet het RIVM?