De VIKING Volwassenen Immuniseren tegen Kinkhoest, Nederland Gezond (Volwassenen Immuniseren tegen Kinkhoest, Nederland Gezond)-studie (Volwassenen Immuniseren tegen Kinkhoest, Nederland Gezond) is een medisch-wetenschappelijke vaccinstudie. Hierin onderzoeken we hoe de bescherming tegen kinkhoest zich opbouwt na een extra kinkhoestvaccinatie op volwassen leeftijd.

Deze VIKING Volwassenen Immuniseren tegen Kinkhoest, Nederland Gezond (Volwassenen Immuniseren tegen Kinkhoest, Nederland Gezond) -studie wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven, in samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Waarom dit onderzoek?

Aanleiding van het onderzoek is dat er sinds 1996 een flinke toename van de ziekte is. Kinkhoest komt, behalve bij baby's, nu vooral voor bij tieners en steeds meer bij jongvolwassenen. Zij zijn vervolgens weer een besmettingsbron voor kinderen.

Baby's beter beschermd

De bescherming van een volwassene tegen kinkhoest kan ook indirect baby’s en andere kinderen beschermen. (Toekomstige) ouders die gevaccineerd zijn, zijn minder een besmettingsbron voor kinderen. Om baby's beter te beschermen kunnen zwangere vrouwen zich tijdens hun zwangerschap laten inenten tegen kinkhoest. De afweerstoffen worden tijdens de zwangerschap doorgegeven aan het kind. De baby is dan in de eerste maanden na de geboorte beter beschermd tegen kinkhoest. 

Het vervolg op de VIKING-studie

De VIKING-studie heeft 2 jaar gelopen en we hebben gezien dat de afweerstoffen na 2 jaar nog steeds vrij hoog zijn. We willen ook de bescherming op langere termijn  onderzoeken. Daarom  is er een extra meetpunt na 6 jaar gepland. Hierbij verzamelen deelnemers van de VIKING-studie zelf bloed. Dit doen ze door thuis zelf een vingerprik af te nemen  en dit op te sturen naar het RIVM (zie filmpje onderaan deze pagina voor uitleg).

Deelnemers

Aan het vervolg op de VIKING-studie kunnen alle deelnemers van de VIKING-studie meedoen.

Advies

Met de resultaten van de VIKING-studie adviseert het RIVM aan de Gezondheidsraad over kinkhoestvaccinaties.

Wilt u meedoen?

Heeft u meegedaan aan de VIKING Volwassenen Immuniseren tegen Kinkhoest, Nederland Gezond (Volwassenen Immuniseren tegen Kinkhoest, Nederland Gezond)-studie, en wilt u ook meedoen aan het vervolg? Meldt u zich dan aan via dit aanmeldingsformulier. U ontvangt dan meer informatie over het vervolg op de VIKING-studie. We nemen ongeveer een week na aanmelding contact met u op om te vragen of u inderdaad weer mee wilt doen. Zo ja, dan sturen we u een onderzoekspakket.

Contact

Voor vragen over het onderzoek kunt u mailen naar viking@rivm.nl. U kunt ons ook bellen of appen op 06 - 21194206.