De StimulAge-studie is een medisch-wetenschappelijke vaccinstudie. Hierin onderzoeken we het stimuleren van immuniteit op middelbare leeftijd (50-65 jaar).

In deze studie onderzoeken we de opbouw van bescherming na een vaccinatie op middelbare leeftijd tegen een ziekteverwekker waarmee de deelnemers nog niet of nauwelijks eerder in aanraking zijn geweest. Deelnemers van het onderzoek ontvangen een vaccinatie tegen Meningokokken, bacteriën die bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Op dit moment is de bescherming tegen meningokokken onder volwassenen en ouderen laag.

Waarom dit onderzoek?

De wereldbevolking wordt steeds ouder, in 2060 wordt verwacht dat 30% van de bevolking 65 jaar of ouder is. Nu is dat ongeveer 18%. Omdat de bevolking steeds ouder wordt is het belangrijk het Nederlandse vaccinatieprogramma daarop aan te passen om een goede bescherming in de hele bevolking te houden.

Vaccinaties op middelbare leeftijd?

Op dit moment worden ouderen gevaccineerd tegen griep. Helaas is deze vaccinatie niet altijd even optimaal op deze leeftijd. Dit kan mogelijk komen door achteruitgang van het immuunsysteem met het ouder worden. Het zou daarom beter kunnen zijn om mensen op middelbare leeftijd te vaccineren. Mogelijk kunnen ouderen op deze manier beter worden beschermd. Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden om te voorspellen hoe goed de bescherming van een individu is na de vaccinatie.

Het onderzoek

De StimulAge-studie loopt 1 jaar. Iedere deelnemer krijgt 4 afspraken op een onderzoekslocatie in de eigen gemeente. Bij de eerste afspraak wordt er bloed afgenomen en krijgt de deelnemer de vaccinatie. De volgende afspraken zijn zeven dagen, vier weken en een jaar na de vaccinatie. Bij iedere afspraak wordt er bloed afgenomen.

Deelnemers

Voor dit onderzoek krijgen volwassen tussen 50 en 65 jaar een uitnodiging. Het streven is om 200 mannen en vrouwen deel te laten nemen aan het onderzoek.

Advies

Met de resultaten van deze studie krijgt het RIVM inzicht in de mogelijkheden van vaccineren op middelbare leeftijd.

Contact

Voor vragen over het onderzoek kunt u mailen naar stimulage@rivm.nl