De meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die veroorzaakt worden door een bacterie: Neisseria meningitidis. Meningokokken wordt van mens op mens overgebracht door onder andere hoesten en niezen. Binnen het RIVM vinden er verschillende onderzoeken plaats, onder andere naar het dragerschap van de bacterie en de beschermingsduur van de meningokokkenvaccinatie .

Rijksvaccinatieprogramma

Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Kinderen krijgen deze vaccinatie als ze 14 maanden en 14 jaar zijn.

Onderzoek

Bij het RIVM loopt op dit moment een onderzoek naar de opbouw van bescherming na een vaccinatie op middelbare leeftijd tegen een ziekteverwekker waarmee de deelnemers nog niet of nauwelijks eerder in aanraking zijn geweest. Deelnemers van het onderzoek ontvangen een vaccinatie tegen Meningokokken, bacteriën die bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Op dit moment is de bescherming tegen meningokokken onder volwassenen en ouderen laag.