Langdurige vermoeidheidsklachten

In VASCO worden gegevens verzameld over vermoeidheid. We hebben hiervoor gebruik gemaakt van de Checklist Individual Strength. VASCO deelnemers krijgen deze vragenlijst iedere drie maanden, ongeacht of zij een SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2 infectie hebben gehad. Met de gegevens van ongeveer 23.000 VASCO deelnemers die tussen juli 2021 en maart 2024 een corona-infectie doormaakten hebben we de mate van vermoeidheid bekeken: hoe verandert deze vermoeidheid als zij een SARS-CoV-2 infectie krijgen en hoe lang duurt het voordat vermoeidheid weer op hetzelfde niveau is als voor de infectie. We hebben hierbij gekeken naar het gemiddelde van onze studiepopulatie.

Vóór infectie was er bij 18.5% van de deelnemers sprake van ernstige vermoeidheid. Dit komt overeen met wat andere studies vonden in de Nederlandse populatie. Gemiddeld genomen waren vrouwen, 18-59-jarigen en deelnemers met een onderliggende aandoening vermoeider dan mannen, 60-85-jarigen en deelnemers zonder onderliggende aandoening. Op het moment van infectie was er een duidelijke toename in vermoeidheid vergeleken met voor de infectie in alle groepen. De toename was het hoogst bij 60-85 jarigen, deelnemers zonder een onderliggende aandoening, ongevaccineerde deelnemers en mensen met een Delta infectie (ten opzichte van een Omicron infectie). De toegenomen vermoeidheid daalde vervolgens weer flink in de eerste 90 dagen na infectie. Op 90 dagen na infectie was 21.2% van de deelnemers met een Delta infectie en 18.9% van de deelnemers met een Omicron infectie ernstig vermoeid. Vermoeidheid bleef verhoogd vergeleken met voor de infectie tot 120 dagen na een Omicron infectie en tot 270 dagen na een Delta infectie.

We hebben gekeken naar de gemiddelde verandering in vermoeidheid van de deelnemers. Dat betekent dat het na een Omicron infectie 120 dagen duurde voordat de gemiddelde verandering in vermoeidheid van deze groep mensen weer terug was op hun niveau van voor de infectie. Die betekent niet dat er helemaal geen mensen kunnen zijn die wel langer last houden van vermoeidheid na een Omicron infectie.

We zagen geen verschil tussen gevaccineerde en ongevaccineerde deelnemers in mate van verhoogde vermoeidheid meer dan 90 dagen na infectie ten opzichte van voor de infectie. Echter, omdat vaccinatie (ernstige) infecties voorkomt, verkleint het indirect ook de kans op langdurige vermoeidheidsklachten na een corona-infectie.

De publicatie met alle resultaten van dit onderzoek kunt u hier vinden.

Kwaliteit van leven tijdens de COVID-19 pandemie

Samen met de PIENTER Corona studie hebben we de kwaliteit van leven onder studiedeelnemers tijdens het tweede en derde jaar van de COVID-19 pandemie onderzocht. Gegevens over mentale en fysieke gezondheid van 45.413 VASCO deelnemers en 8.019 PIENTER Corona deelnemers zijn hiervoor gebruikt.

Deelnemers van 30 jaar en jonger hadden de minst goede mentale gezondheid en de beste fysieke gezondheid. Mentale gezondheid nam toe met hogere leeftijd. Daarentegen nam fysieke gezondheid af met hogere leeftijd. Mentale en fysieke gezondheid waren minder goed bij vrouwen vergeleken met mannen en bij deelnemers met een onderliggende aandoening vergeleken met deelnemers zonder onderliggende aandoening.

Mentale en fysieke gezondheid schommelden over de tijd. Deze schommelingen waren groter bij deelnemers onder de 60 jaar vergeleken met deelnemers van 60 jaar en ouder. We hebben geen sterke (negatieve) relatie gevonden tussen deze schommelingen en de striktheid van de coronamaatregelen.

De publicatie met alle resultaten van dit onderzoek kunt u hier vinden.