video

Video 4 vragen over griep en COVID-19
Spreker: Dr. Rianne van Gageldonk, epidemioloog luchtweginfecties

RIANNE VAN GAGELDONK: De klachten van COVID-19 en griep lijken op elkaar, maar het zijn twee verschillende ziektes.

BEELDTEKST: Vier vragen over griep en COVID-19.

BEELDTEKST: Wat is het verschil tussen griep en COVID-19?

RIANNE VAN GAGELDONK: Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus: het influenzavirus. COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus: SARS-CoV-2. En het zijn allebei infecties van de luchtwegen. De virussen verspreiden zich allebei via druppels, die bij hoesten of niezen vrijkomen. En zowel griep als COVID geven verkoudheidsklachten en hoesten. Maar er zijn ook klachten, die vaker voorkomen bij COVID. Denk aan het plotselinge verlies van reuk en smaak. Dus er zijn overeenkomsten, maar het zijn twee verschillende ziektes.

BEELDTEKST: Waarom wordt de ene persoon erg ziek en de ander niet?

RIANNE VAN GAGELDONK: Dat hangt af van het virus, van hoe ziekmakend dat is. Van het coronavirus hebben we bijvoorbeeld de verandering van de alfa- naar de deltavariant. En ook het griepvirus verandert voortdurend. En het hangt ook af van de persoon zelf, hoe ziek iemand wordt. We weten dat mensen met onderliggende aandoeningen, bijvoorbeeld aan hart of longen, vaak ernstiger ziek worden en dat geldt ook voor mensen met een oudere leeftijd.

BEELDTEKST: Waarom is het erg als er een griepepidemie uitbreekt?

RIANNE VAN GAGELDONK: Bij iedere griepepidemie komen er mensen in het ziekenhuis vanwege de griep en overlijden er mensen. En zeker in deze tijd van de coronapandemie is het belangrijk om te kijken hoe de griep zich ontwikkelt, om de druk op de zorg goed in de gaten te houden. Sinds 1970 houdt het RIVM de verspreiding van het griepvirus in de gaten. Om zo te bepalen wanneer er sprake is van een griepepidemie.

BEELDTEKST: Waarom kwam griep de afgelopen anderhalf jaar zo weinig voor?

RIANNE VAN GAGELDONK: Dat komt door de basismaatregelen tegen het coronavirus. Die helpen ook goed om de verspreiding van het griepvirus te voorkomen. Net als bij corona is het ook bij griep verstandig om vaak je handen te wassen, in je elleboog te hoesten of niezen en afstand te houden, zeker bij kwetsbare mensen.

BEELDTEKST: Meer informatie? rivm.nl/griep
Een productie van het RIVM, december 2021