In deze video beantwoorden we drie vragen over de boostervaccinatie:

  • Welke vaccins worden gebruikt bij boostervaccinatie?
  • Waarom gecombineerd vaccineren?
  • Is er een verschil tussen de vaccins van Moderna en Pfizer?

 

 

Drie vragen over de boostervaccinatie

Vier vragen over boostervaccinatie.
Spreker: R. Grootens, senior beleidsadviseur deskundigheidsbevordering

R. GROOTENS: Bij de booster gebruiken we Moderna en Pfizer. Dit zijn mRNA-vaccins. Beide vaccins werken zeer effectief tegen ernstige ziekte en IC-opname.

BEELDTEKST: Vier vragen over boostervaccinatie.
BEELDTEKST: Welke vaccins worden gebruikt bij boostervaccinatie?

R. GROOTENS: Bij de boostervaccinatie worden MRNA-vaccins gebruikt. Dat kunnen zijn óf Moderna óf Pfizer. En die worden gebruikt ongeacht welk vaccin je in de eerste serie gehad hebt. Dus het kan zijn dat je nu een Pfizer krijgt, terwijl je eerder Moderna gehad hebt of AstraZeneca of Janssen.

BEELDTEKST: Waarom gecombineerd vaccineren?

R. GROOTENS: Bij de boostervaccinatie kan je een ander vaccin krijgen dan je bij je eerste of je eerste twee prikken gehad hebt. Dat doen we niet zomaar, daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan. En uit dat onderzoek is gebleken dat het veilig is om gecombineerd te vaccineren. Er zijn niet extra bijwerkingen gezien. En het is effectief. En om die reden heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om gecombineerd vaccineren in te zetten bij de booster. Zo kunnen we ook flexibeler zijn in het vaccinatieprogramma.

BEELDTEKST: Is er een verschil tussen de vaccins van Moderna en Pfizer?

R. GROOTENS: Bij de booster gebruiken we Moderna en Pfizer. Dit zijn mRNA-vaccins. Beide vaccins werken zeer effectief tegen ernstige ziekte en IC-opname. Wat wel een verschil is: voor Pfizer gebruiken we een hele dosis. Zo is dat ook onderzocht. Maar voor Moderna gebruiken we een halve dosis. Daar is onderzoek naar gedaan. Want er wordt wel vaker een kleinere dosis gebruikt voor een booster. En uit dat onderzoek is gebleken dat een halve dosis Moderna zeer goed werkt als een oppepper voor je immuunsysteem.

BEELDTEKST: Meer informatie? https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie
Een productie van het RIVM 2021