Met Infectieradar volgen we welke klachten voorkomen in Nederland. En we publiceren de resultaten elke week op onze website. Zodat jij kan zien wat de situatie is in Nederland of in je eigen regio.
Vier vragen over infectieradar
-
Video file high definition Publicatiedatum: 22-06-2022 MP4 | 93.48 MB
-
Filmbestand Publicatiedatum: 22-06-2022 WEBM | 93.09 MB
-
Audio description Publicatiedatum: 22-06-2022 MP3 | 4.84 MB
-
Ondertitelingstekst Publicatiedatum: 22-06-2022 VTT | 5.15 kB
-
Ondertitelingstekst Publicatiedatum: 22-06-2022 SRT | 4.13 kB
Vier vragen over Infectieradar.
Spreker: Susan van den Hof, hoofd Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten
SUSAN VAN DEN HOF: Met Infectieradar volgen we welke klachten voorkomen in Nederland. En we publiceren de resultaten elke week op onze website. Zodat jij kan zien wat de situatie is in Nederland of in je eigen regio.
BEELDTEKST: Vier vragen over Infectieradar.
BEELDTEKST: Wat is Infectieradar?
SUSAN VAN DEN HOF: Infectieradar is een meting van de verspreiding van klachten die horen bij een bepaalde infectieziekte, zoals griep, coronavirus of het norovirus. Het is zoals de naam al zegt een soort radar die signalen oppikt. Deelnemers geven één keer per week klachten door van verkoudheid, verhoging of koorts. En als er veel klachten worden gerapporteerd vanuit een bepaalde regio of vanuit heel Nederland dan weten we dat een bepaalde infectieziekte de kop op steekt. Hoe meer mensen meedoen, hoe eerder en hoe sneller wij weten dat er iets aan de hand is.
BEELDTEKST: Waarom zou ik meedoen aan Infectieradar?
SUSAN VAN DEN HOF: We verzamelen al heel veel gegevens over infectieziekten. Bijvoorbeeld van mensen die naar de huisarts gaan of in het ziekenhuis worden opgenomen. En ook verzamelen we gegevens via het rioolwater. Dat is hele waardevolle informatie, maar dat geeft ons niet het complete beeld. Er zijn namelijk heel veel mensen die klachten hebben en die daarvoor nog niet of überhaupt niet naar de huisarts gaan. Omdat heel veel klachten ook vanzelf weer overgaan. Deze informatie kunnen we dus wel verzamelen via Infectieradar. Daarom is het een belangrijke aanvulling op alle informatie die we nu al ontvangen op andere manieren.
BEELDTEKST: Is Infectieradar nog steeds nodig na de coronacrisis?
SUSAN VAN DEN HOF: Tijdens de coronacrisis heeft Infectieradar zijn waarde al duidelijk laten zien. Zo zagen we via Infectieradar eerder dat het aantal mensen met klachten toenam of afnam dan dat we dat zagen uit de gegevens van de GGD. Bijvoorbeeld uit de teststraten.
BEELDTEKST: Hoe kan ik meedoen?
SUSAN VAN DEN HOF: Meedoen met Infectieradar is heel gemakkelijk. Je meldt je aan op de website en de eerste keer dat je je aanmeldt, dan kost het een paar minuten, want dan stellen we je aan aantal vragen. Bijvoorbeeld over je leeftijd, in welke regio je woont en of je bepaalde ziektes hebt. Daarna krijg je elke week een mailtje van ons. Als je geen klachten hebt gehad in de week daarvoor, dan ben je met een paar klikken klaar. Heb je wel klachten gehad in de week daarvoor, dan stellen we je wat extra vragen. Je kan dan ook elke week zien wat de resultaten zijn van andere deelnemers. Zo kun je zien of er meer of minder klachten zijn in Nederland of in je eigen regio. We zijn blij met elke keer dat jij meedoet.
BEELDTEKST: Meedoen? infectieradar.nl
Een product van het RIVM copyright juni 2022 De zorg voor morgen begint vandaag