GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)'en (gemeentelijke gezondheidsdiensten) krijgen steeds vaker vragen over de bestrijding van bedwantsen. Een GGD gebruikte een voorlichtingstekst gebaseerd op een in deze rubriek eerder behandelde vraag over bedwantsen. Hierin staat dat als iemand na de vakantie bedwantsen in zijn koffer vindt, hij de spullen uit de koffer kan invriezen. Dit moet dan tenminste gedurende 48 uur bij een temperatuur van minstens -14 Cº. Dat overleven bedwantsen niet. Maar, vraagt deze GGD zich af, geldt dat ook voor de bedwantseitjes?
content
Auteur: T. Oomen
Infectieziekten Bulletin: december 2016, jaargang 27, nummer 10
Opmars van de bedwants
De bedwants, in Nederland ook wandluis genoemd, was in Nederland vrijwel uitgestorven. Er worden echter de laatste jaren steeds meer meldingen gedaan over bedwantsen. Zo geeft dierplaagbestrijder Rentokil aan dat zij in 2003 58 meldingen over bedwantsen binnenkregen, in 2015 80 en in 2016 al meer dan 300. Bedwantsen komen vooral voor in buitenlandse hotels en hostels en ‘liften’ soms mee terug naar Nederland in de bagage.
Zijn bedwantsen gevaarlijk?
De bedwants is een parasiet en leeft van bloed van onder andere de mens. Hij dankt zijn naam aan de plek waar hij zich vaak ophoudt: het bed en dan vaak in de naden van de matras. De bedwants veroorzaakt jeuk en rode bultjes op de huid. In tegenstelling tot sommige andere bloedzuigende insecten, waaronder bepaalde muggen en vlooien, brengen bedwantsen geen ziektes over. Bedwantsen zijn dus hinderlijk maar niet gevaarlijk. Als er sprake is van een flinke plaag is dat vaak te zien aan een donkere of zwarte verkleuring van de matras door de uitwerpselen van de bedwantsen. Ook kan er een onaangename geur hangen die door de bedwantsen wordt uitgescheiden.
Bedwantsen bestrijden
Het bestrijden van bedwantsen is lastig. De beste methode, maar ook vaak de meest dure, is om het huis door een dierplaagbestrijdingsbedrijf op te laten warmen tot een temperatuur van 60 Cº.
Als iemand vermoedt dat hij bedwantsen in zijn koffer heeft meegenomen van het vakantieadres, dan is het advies om de inhoud van de koffer zo mogelijk te wassen bij een temperatuur van 60 Cº.
Verder is aangetoond dat het invriezen van koffer en inhoud tot een temperatuur van tenminste -14 Cº gedurende 1 week, ook effectief is. Dit in tegenstelling tot het advies in deze rubriek in september 2010. Invriezen doodt de bedwantsen en de eitjes. Bedwantsen gaan dood na minimaal 48 uur (maar liever een week) bij temperaturen onder -14 in de vriezer. Het daarvoor geraadpleegde Kennis en adviescentrum voor dierplagen (KAD) geeft aan dat ook de eitjes daarmee worden bestreden. Belangrijk is wel dat de temperatuur voldoende laag is voor een periode die lang genoeg duurt. Zeker voor particulieren die niet precies weten wat de temperatuur van hun vriezer is, is de periode van 1 week heel belangrijk omdat rekening gehouden moet worden met de tijd die nodig is om de temperatuur van de spullen tot -14 Cº te doen dalen. En dat hangt onder meer af van de hoeveelheid spullen die moet worden bevroren. Daarom het advies van een week in de huishoudelijke vriezer.
De informatiefolder van GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Zuid-Limburg is bewerkt tot een landelijk beschikbare publiekstekst. Die staat op de website van het RIVM en is aangevuld met deze praktische nieuwe informatie.
Auteur
T. Oomen, Centrum Infectieziektebestrijding, RIVM, Bilthoven
Correspondentie
Bronnen:
– Bedwantsen als souvenir. Infectieziekten Bulletin, jaargang 27, 2016, nummer 8.
– Publiekstekst Bedwants
(zie http:// www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vra…
– Bedwantsen terug van weggeweest. T. Hekker.
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/…
– Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD)
http://www.kad.nl/nl/7/news/12/Bedwantsproblemen%3F-Laat-met-zekerheid-vaststellen-met-welk-insect-u-te-maken-heeft.html