Hand-voet-mondziekte

Hand-voet-mondziekte is een besmettelijke aandoening die gepaard gaat met pijnlijke kleine blaasjes in de mond, aan de handpalmen en aan de voetzolen.

Wat is hand-voet-mondziekte?

Hand-voet-mondziekte is een besmettelijke aandoening die door een virus wordt veroorzaakt. Het gaat gepaard met pijnlijke kleine blaasjes in en rond de mond, aan de handpalmen en aan de voetzolen. In West-Europa is het een meestal onschuldige, mild verlopende ziekte die zo nu en dan in kleine epidemieën voorkomt, vooral bij kleine kinderen. In Nederland en België komt hand-voet-mondziekte vooral in de zomer en herfst voor. In Azië komen grotere uitbraken voor, met soms een ernstiger verloop van de ziekte. De naam hand-voet-mondziekte moet niet verward worden met mond- en klauwzeer, dat uitsluitend voorkomt bij vee en door een ander virus veroorzaakt wordt. 

Hand-voet-mondziekte kan door verschillende virussen veroorzaakt worden.

Besmetting en preventie

Hand-voet-mondziekte wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden (incubatietijd) is meestal 3 tot 6 dagen. De ziekte is vlak voor er klachten zijn besmettelijk voor anderen. Na herstel kan het virus nog tijdelijk worden overgedragen.

Besmetting vindt plaats via:

  • vocht uit de blaasjes; 
  • de lucht (hoesten);
  • via ontlasting. Bij toiletgebruik kunnen de toiletbril, de spoelknop en andere voorwerpen besmet raken. Door contact met deze voorwerpen kan het virus aan de handen komen en daarna in de mond terechtkomen.

Hand- en hoesthygiëne kunnen helpen om hand-voet-mondziekte te voorkomen. Daarnaast wordt goede ventilatie geadviseerd en kan goede algemene hygiëne helpen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Meer informatie en bronnen zie LCI-richtlijn Hand-voet-mondziekte.

Home / Onderwerpen / H / Hand-voet-mondziekte

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu