Herpes en zwangerschap

Informatie over herpes bij zwangeren

Het herpesvirus geeft kleine, besmettelijke blaasjes op de lip. Bij genitale herpes zitten de blaasjes op de geslachtsdelen. De blaasjes gaan vanzelf weer weg maar komen regelmatig terug.

Beknopte algemene informatie

Zwangere vrouw

Verwekker: herpessimplexvirus (HSV) type 1 en 2.  
Transmissieroute: via seksueel contact, transplacentair en perinataal.
Incubatietijd: 2-12 dagen.
Symptomen: pijn, jeuk, dysurie, met helder vocht gevulde blaasjes in het genitale gebied.
Besmettelijke periode: meest besmettelijk tijdens symptomatische fase, echter meeste infecties door asymptomatische dragers.

Risico's

Risico voor zwangere (zelf)

Een zwangere loopt hetzelfde risico als niet-zwangeren.

Risico voor ongeboren vrucht

Dit is zeldzaam, maar er bestaat het risico op een miskraam, congenitale afwijkingen (aan huid, ogen, zenuwstelsel) en intra-uteriene vruchtdood.

Risico voor pasgeborene

Dit is zeldzaam, maar de pasgeborene loopt risico op lokale infecties (aan huid, ogen, zenuwstelsel) en systematische infecties met overlijden (Multi-organ failure) of restverschijnselen (huid, zenuwstelsel).
Draagsters van het virus kunnen hun kind besmetten als zij voor het eerst een koortslip hebben of als zij blaasjes rond de vagina hebben op het moment van de bevalling. In het geval van blaasjes rond de vagina kan de baby tijdens de bevalling besmet raken en kan een keizersnede noodzakelijk zijn.

Advies

Mensen met een koortslip moeten voorkomen dat kinderen direct in contact komen met de actieve koortslip. Daarnaast is nodig regelmatig de handen te wassen. Kinderen van moeders die ook vóór de zwangerschap al vaker een koortslip hebben gehad zijn waarschijnlijk beschermd doordat zij tijdens de zwangerschap antistoffen van de moeder hebben meegekregen. Laat mensen die een koortslip hebben liever niet op kraamvisite komen en in ieder geval de baby niet zoenen, knuffelen of aanraken. Om besmetting te voorkomen moeten gezinsleden met een koortslip steeds hun handen wassen voor ze de baby aanraken en direct contact met de koortslip vermijden.

Soa’s en zwangerschap

Vrijwel alle soa's kunnen voor of tijdens de geboorte problemen bij het kind veroorzaken. Het risico voor het ongeboren kind verschilt per aandoening. Men kan een soa hebben zonder het te merken. Tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog krijgen zwangeren een bloedonderzoek aangeboden op syfilis, hepatitis B en hiv. Bij verhoogde kans op een soa moet men zich ook laten onderzoeken op andere soa’s. Bespreek dit met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Wie dit liever niet doet, kan ook naar een soaspreekuur in het ziekenhuis of de soapoli bij de GGD in de regio. Dat kan anoniem. De meeste soa's zijn goed te behandelen met antibiotica, ook tijdens de zwangerschap. Bij constatering van een soa moet ook de partner worden getest, en eventueel behandeld. Voorkom het oplopen van een soa tijdens de zwangerschap.

Andere richtlijnen

Home / Onderwerpen / H / Herpes simplex-virus / Herpes en zwangerschap

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu