Op deze pagina vindt u verwijzingen naar informatie over het voorkomen van infectieziekten tijdens de zwangerschap.

Naar folders voor zwangeren

Algemene adviezen om infecties tijdens de zwangerschap te voorkomen:

  • Was uw handen voor en na het bereiden van voedsel, na toiletbezoek, het verschonen van luiers en tuinieren.
  • Verhit vlees, vis en schelpdieren tot ze goed gaar zijn en eet geen producten die rauw vlees of rauwe (ongepasteuriseerde ) melk bevatten. Was verse producten, zoals fruit en groente onder stromend water.
  • Gebruik tuinhandschoenen als u in de tuin werkt en vermijd contact met zand in de zandbak. Dit verkleint de kans dat u zand of aarde binnenkrijgt die verontreinigd is met Toxoplasma of Listeria.
  • Verschoon niet zelf de kattenbak, want in ontlasting van katten kan Toxoplasma zitten. Als u toch de kattenbak verschoont, doe dit dan het dagelijks -want de ‘eitjes’ van Toxoplasma zijn pas na één dag gevaarlijk- en gebruik dan handschoenen. 

Vóór de zwangerschap

Al vóór de zwangerschap zijn er maatregelen te nemen, bijvoorbeeld op het werk (zwangerschap en werk) of het halen van vaccinaties als de vrouw  geen beschermende antistoffen heeft tegen bof, mazelen en rodehond (BMR bof, mazelen,rodehond (bof, mazelen,rodehond)) en waterpokken. Eventuele soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening)'s moeten het liefst voor de zwangerschap worden behandeld.

Omgaan met kleine kinderen 

Bij het omgaan met jonge kinderen is extra hygiëne belangrijk: handen wassen na contact met snot, urine en ontlasting, onder andere om besmetting met het CMV-virus te voorkomen. Daarnaast is alertheid op kinderziekten zoals rodehond, mazelen, de vijfde ziekte en waterpokken geboden. Als u deze ziekten heeft doorgemaakt of tegen de ziekte gevaccineerd bent, bent u beschermd. Bij twijfel kunt u laten testen of u antistoffen heeft tegen deze ziekten.

Kinderboerderij, (huis)dieren en tuinieren

Let op de hygiëne bij contact met dieren en was na contact met dieren de handen.  Toxoplasma  is een parasiet die kan zitten in ontlasting van katten en kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij uw kind. Deze parasiet kan ook in de grond zitten die door de ontlasting van katten verontreinigd is. Daarom is het advies: verschoon niet zelf de kattenbak. Als u toch de kattenbak verschoont, doe dit dan dagelijks en gebruik handschoenen. Gebruik ook tuinhandschoenen bij het werken in de tuin.

Zwanger op reis

Reizen tijdens de zwangerschap kan, vooral in de eerste 3 maanden, risico’s geven. (Tropische) ziekten (bijvoorbeeld zikavirus),  maar ook omstandigheden van de reis en de beschikbare medische voorzieningen spelen hierin een rol. Reizen naar afgelegen gebieden of gebieden met slechte gezondheidszorg is niet verstandig. De mogelijkheid om medische zorg te krijgen bij ziekte of complicaties is dan beperkt. 

Voeding 

Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. De bacterie Listeria kan in rauwe, ongepasteuriseerde melk, kip, vlees, vis en schaal-/schelpdieren, groente en fruit zitten. Listeria kan niet tegen verhitting. De parasiet Toxoplasma kan zitten in rauw of onvoldoende gaar vlees. Toxoplasma is niet bestand tegen verhitting en bevriezing (minimaal 2 dagen bij -12 graden). Daarom wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap bepaalde producten te laten staan en extra aandacht te besteden aan hygiëne. Zie de adviezen op Voedingscentrum.