Op deze pagina vindt u verwijzingen naar informatie voor (verloskundig) zorgverleners en andere professionals.

Naar folders voor zwangeren

Vóór de zwangerschap

Al vóór de zwangerschap zijn er maatregelen te nemen, bijvoorbeeld op het werk (zwangerschap en werk) of het halen van vaccinaties als de vrouw  geen beschermende antistoffen heeft tegen bof, mazelen en rodehond (BMRbof, mazelen,rodehond) en waterpokken. Eventuele soaSeksueel overdraagbare aandoeningen's moeten het liefst voor de zwangerschap worden behandeld.

Kleine kinderen 

Bij het omgaan met kleine kinderen is extra hygiëne belangrijk: handen wassen na contact met snot, urine en ontlasting, onder andere om besmetting met het CMV-virus te voorkomen. Daarnaast is alertheid op kinderziekten zoals rodehond, mazelen, de vijfde ziekte en waterpokken geboden. Als de zwangere vrouw deze ziekten heeft doorgemaakt of tegen de ziekte gevaccineerd is, is zij beschermd. Bij twijfel kan zij laten testen of zij antistoffen heeft tegen deze ziekten.

Dieren en tuin

Let op de hygiëne bij contact met dieren en was na contact met dieren de handen. Volg de hygiëneregels op bij een bezoek aan de kinderboerderij: zie Adviezen zwangere bezoekers op Kinderboerderijen.nl. Toxoplasma  is een parasiet die kan zitten in ontlasting van katten en kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij uw kind. Deze parasiet kan ook in de grond zitten die door de ontlasting van katten verontreinigd is. Daarom is het advies: verschoon niet zelf de kattenbak. Als u toch de kattenbak verschoont, doe dit dan dagelijks en gebruik handschoenen. Gebruik ook tuinhandschoenen bij het werken in de tuin.

Op reis

Reizen tijdens de zwangerschap kan, vooral in de eerste 3 maanden, risico’s geven. (Tropische) ziekten (bijvoorbeeld zikavirus),  maar ook omstandigheden van de reis en de beschikbare medische voorzieningen spelen hierin een rol. Reizen naar afgelegen gebieden of gebieden met slechte gezondheidszorg is niet verstandig. De mogelijkheid om medische zorg te krijgen bij ziekte of complicaties is dan beperkt. 

Voeding 

Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. De bacterie Listeria kan in rauwe, ongepasteuriseerde melk, kip, vlees, vis en schaal-/schelpdieren, groente en fruit zitten. Listeria kan niet tegen verhitting. De parasiet Toxoplasma kan zitten in rauw of onvoldoende gaar vlees. Toxoplasma is niet bestand tegen verhitting en bevriezing (minimaal 2 dagen bij -12 graden). Daarom wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap bepaalde producten te laten staan en extra aandacht te besteden aan hygiëne. Zie de adviezen op Voedingscentrum.

Borstvoeding

Zie Volksgezondheid en Zorg Borstvoeding. In Nederland geldt het advies voor hivhumaan immunodeficientievirus-geïnfecteerde vrouwen om geen borstvoeding te geven. Naar artikel 'Kunnen infectieziekten via moedermelk worden overgedragen?'

Ziektespecifieke informatie

SoaSeksueel overdraagbare aandoeningen's

Vrijwel alle soaSeksueel overdraagbare aandoeningen’s kunnen voor of tijdens de geboorte problemen bij het kind veroorzaken. Men kan een soa hebben zonder het te merken. Tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog krijgen alle zwangeren een bloedonderzoek aangeboden op syfilis, hepatitis B en hivhumaan immunodeficientievirus. Bij een verhoogde kans op een soa moet men zich ook laten onderzoeken op andere soa’s. Zwangeren kunnen dit bespreken met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Wie dit liever niet doet, kan ook naar een soaspreekuur in het ziekenhuis of de soapoli bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst in de regio. Dat kan anoniem. De meeste soa’s zijn goed te behandelen met antibiotica, ook tijdens de zwangerschap. Zie chlamydia | gonorroe | herpes genitalis | genitale wratten door HPV | syfilis (lues).

Vaccinatie van de moeder tijdens de zwangerschap

Zie de LCI-richtlijnen