U heeft een uitnodiging gekregen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Als u meedoet, kunt u kiezen tussen een uitstrijkje of de zelfafnameset. Deze pagina kan u helpen bij uw keuze.

 
Uitstrijkje
Zelfafnameset
Wat is het  Een uitstrijkje is een manier om te onderzoeken of u HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) en afwijkende cellen heeft. Met een uitstrijkje neemt de doktersassistent cellen van de baarmoederhals af. De zelfafnameset is een manier om te onderzoeken of u HPV heeft. Met de zelfafnameset neemt u zelf thuis vaginaal materiaal af
Hoe kan ik meedoen? Voor een uitstrijkje maakt u een afspraak bij uw huisartsenpraktijk. De zelfafnameset kunt u aanvragen bij Bevolkingsonderzoek Nederland. Als u 30 jaar bent, krijgt u de zelfafnameset bij de uitnodigingsbrief. Als u 35 jaar of ouder bent, krijgt u de zelfafnameset bij de herinneringsbrief.
Hoe gaat de afname? U heeft een afspraak bij de doktersassistent. De doktersassistent stelt u eerst een paar vragen. U kleedt zich van onderen uit. De doktersassistent gebruikt een speciaal instrument: de eendenbek. De doktersassistent neemt met een borsteltje wat baarmoederslijmvlies van de baarmoederhals af. Daarna is het onderzoek klaar. U krijgt de zelfafnameset per post bij u thuis. U volgt de stappen in de gebruiksaanwijzing of bekijkt de instructievideo. Met een staafje neemt u materiaal af uit uw vagina. Dit kunt u thuis doen, op een moment dat het u uitkomt. Daarna stuurt u de zelfafnameset per post naar het laboratorium.
Wat wordt onderzocht? Het laboratorium test het uitstrijkje eerst op HPV. Is HPV aanwezig, dan onderzoekt het laboratorium in hetzelfde uitstrijkje ook of er afwijkende cellen zijn. Het laboratorium test het materiaal in de zelfafnameset op HPV.
Wie ontvangt de uitslag? U en uw huisarts ontvangen de uitslag van het uitstrijkje. U ontvangt de uitslag. De huisarts ontvangt de uitslag niet.
Wat is het vervolg?

Er zijn verschillende uitslagen mogelijk.

  • Heeft u geen HPV? Dan is er geen verder onderzoek nodig. U ontvangt vanzelf een nieuwe uitnodiging voor de volgende ronde.

Krijgt u een andere uitslag? Dan staat in de brief wat het vervolg is. U krijgt bij de brief ook een folder met uitleg. Er zijn twee opties mogelijk:

  • U ontvangt na 12 maanden een uitnodiging om een controle-uitstrijkje te laten maken.
  • U krijgt een verwijzing voor de gynaecoloog voor verder onderzoek.

Er zijn twee uitslagen mogelijk; wel of geen HPV gevonden.

  • Is er geen HPV gevonden? Dan is er geen verder onderzoek nodig. U ontvangt vanzelf een nieuwe uitnodiging voor de volgende ronde.
  • Is er HPV gevonden? Dan krijgt u een uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Met dit uitstrijkje wordt onderzocht of er afwijkende cellen zijn.

Voordelen

  • U kunt vragen over het bevolkingsonderzoek direct aan de doktersassistent stellen.
  • U bent in één keer klaar.
  • Afname kan thuis, op een moment dat het u uitkomt.
  • Afname is eenvoudig.

Nadelen

  • U kunt soms wat ongemak of bloedverlies ervaren.
  • Sommige mensen ervaren schaamte bij het onderzoek.
  • Als HPV gevonden wordt, dan is het nodig om een uitstrijkje te laten maken bij de huisartsenpraktijk.