Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen uit voor een bevolkingsonderzoek. Zij krijgen elke 5 jaar een uitnodiging om zich gratis te laten onderzoeken. Op deze website leest u meer over het onderzoek.

Thumbnail


Het bevolkingsonderzoek in het kort

  • Als u dit jaar 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 wordt ontvangt u een uitnodiging van de screeningsorganisatie.
  • Het bevolkingsonderzoek heeft voordelen en nadelen. De overheid biedt het onderzoek aan omdat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Maar of u zich laat onderzoeken, beslist u zelf.
  • Meedoen kan door een afspraak te maken met uw huisartsenpraktijk voor het maken van een uitstrijkje.
  • Het uitstrijkje wordt in het screeningslaboratorium eerst onderzocht op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV). Pas als dit virus aanwezig is, wordt hetzelfde uitstrijkje direct beoordeeld op afwijkende cellen.
  • Als u een uitstrijkje laten maken lastig vindt en daarom niet mee wilt doen, kunt u bij de screeningsorganisatie een zelfafnameset aanvragen. Daarmee kunt u zelf materiaal uit uw vagina afnemen dat in het laboratorium getest wordt op HPVhumaan papillomavirus. Als HPV gevonden wordt, moet u bij de huisarts een uitstrijkje laten maken om te beoordelen of er afwijkende cellen zijn.
  • Als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek kunt u de uitslag krijgen dat er geen HPV gevonden is. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat.
  • Als er in het uitstrijkje wel HPVhumaan papillomavirus wordt gevonden maar geen afwijkende cellen, dan wordt u voor de zekerheid 6 maanden later uitgenodigd voor een controle-uitstrijkje bij de huisarts.
  • Als er in een uitstrijkje HPV en afwijkende cellen worden aangetroffen, krijgt u een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek.

Deel je ervaringen met ons

Wij vinden het belangrijk om ervaringen van vrouwen met andere vrouwen te delen. Ook horen we graag wat je van de brief en de folder vond. Doe jij mee óf doe jij niet mee met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Had jij de uitslag HPV? Of misschien afwijkende cellen? Misschien heb je meegedaan met de zelfafnameset? Hoe heb je dat ervaren?

Wil jij graag je ervaringen in een kort interview op de website delen of misschien wel op een korte video. Dan horen we het graag. Stuur dan een mail naar cvb@rivm.nl met een korte motivatie.

Doet u voor het eerst mee?

Via de onderstaande animatie kunt u stap voor stap zien wat u kunt verwachten van het onderzoek. U kunt klikken op de door u gewenste taal (Nederlands, Engels, Turks en Arabisch).

[animatie uitstrijkje]

Vragen over uw uitnodiging?

Heeft u vragen over uw uitnodiging of heeft u deze niet ontvangen? Neem contact op met de screeningsorganisatie in uw regio. Vul uw postcode in of selecteer uw regio hieronder.

Vul de eerste 4 cijfers van een geldige postcode in.