Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen uit voor een bevolkingsonderzoek. Zij krijgen elke 5 jaar een uitnodiging om zich gratis te laten onderzoeken. Op deze website leest u meer over het onderzoek.


Het bevolkingsonderzoek in het kort

  • Als u dit jaar 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 wordt ontvangt u een uitnodiging van de screeningsorganisatie.
  • Het bevolkingsonderzoek heeft voordelen en nadelen. De overheid biedt het onderzoek aan omdat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Maar of u zich laat onderzoeken, beslist u zelf.
  • Meedoen kan door een afspraak te maken met uw huisartsenpraktijk voor het maken van een uitstrijkje.
  • Het uitstrijkje wordt in het screeningslaboratorium eerst onderzocht op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV). Pas als dit virus aanwezig is, wordt hetzelfde uitstrijkje direct beoordeeld op afwijkende cellen.
  • Als u een uitstrijkje laten maken lastig vindt en daarom niet mee wilt doen, kunt u bij de screeningsorganisatie een zelfafnameset aanvragen. Daarmee kunt u zelf materiaal uit uw vagina afnemen dat in het laboratorium getest wordt op HPVhumaan papillomavirus. Als HPV gevonden wordt, moet u bij de huisarts een uitstrijkje laten maken om te beoordelen of er afwijkende cellen zijn.
  • Als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek kunt u de uitslag krijgen dat er geen HPV gevonden is. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat.
  • Als er in het uitstrijkje wel HPVhumaan papillomavirus wordt gevonden maar geen afwijkende cellen, dan wordt u voor de zekerheid 6 maanden later uitgenodigd voor een controle-uitstrijkje bij de huisarts.
  • Als er in een uitstrijkje HPV en afwijkende cellen worden aangetroffen, krijgt u een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek.

Deel uw ervaringen met ons

Wij vinden het belangrijk om ervaringen van vrouwen met andere vrouwen te delen. Ook horen we graag wat u van de brief en de folder vond. Doet u mee óf doet u niet mee met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Had u de uitslag HPV? Of misschien afwijkende cellen? Misschien heeft u meegedaan met de zelfafnameset? Hoe heeft u dat ervaren?

Wilt u graag uw ervaringen in een kort interview op de website delen of misschien wel op een korte video? Dan horen we het graag. Stuur dan een mail naar cvb@rivm.nl met een korte motivatie.

Vragen over uw uitnodiging?

Heeft u vragen over uw uitnodiging of heeft u deze niet ontvangen? Neem contact op met de screeningsorganisatie in uw regio of kijk op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Doet u voor het eerst mee?

Via de animatie kunt u stap voor stap zien wat u kunt verwachten van het onderzoek. U kunt klikken op de door u gewenste taal (Nederlands, Engels, Turks en Arabisch).

[animatie uitstrijkje]