We weten dat de besmettelijkheid van kinderen toeneemt met de leeftijd. Over het algemeen is het zo: hoe jonger het kind is, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2. Bij varianten van het virus zoals de omikron-variant die nu rondgaat geven kinderen het virus waarschijnlijk wat sneller en vaker door. Hoeveel sneller en vaker? Om hier meer over te weten te komen, onderzocht het RIVM in de periode mei-juli 2021 hoe de verspreiding van het virus gaat op basisscholen. De alfavariant van het virus ging toen rond.

Over het onderzoek

Bij (jonge) kinderen geldt, net als bij volwassenen, dat je gemakkelijker besmet raakt als je een langere tijd op een korte afstand van elkaar bent. Dit is vaak zo als een kind thuis is en ook als kinderen in de klas zitten op de basisschool. Daarom hebben we samen met GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Utrecht onderzocht hoe het virus zich verspreidt in de klas en op de school. Hiervoor hebben we de klassen gevolgd waar een kind of medewerker positief testte op het virus. Nadat een besmetting met het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome) -CoV coronavirus (coronavirus)-2 was vastgesteld in een klas, onderzochten we hoeveel andere kinderen en medewerkers besmet raakten. We vroegen hierbij ook of ze klachten hadden en zo ja, welke. 

Resultaten

Aan het onderzoek deden 18 basisschoolklassen uit GGD regio Utrecht mee. In de klassen werd onderzocht hoe het virus zich verspreidt, nadat een kind of leraar als eerste positief testte op corona. Contacten van een positief geteste klasgenoot of leraar kregen in die periode het advies om direct in quarantaine te gaan. En zich zo snel mogelijk (op dag 1) en op dag 5 te laten testen. 
Tussen mei en juli 2021 deden 18 basisschoolklassen mee waar een kind of medewerkers als eerste positief testte. Van de 199 deelnemende contacten van deze positief geteste personen testten slechts 8 (4%) positief op dag 1 of 5. Dit waren allemaal kinderen, waarvan 7 in de bovenbouw. In 13 van de 18 klassen is geen verspreiding van het virus aangetoond.  

Conclusie

In dit onderzoek waren er weinig aanwijzingen dat de alfavariant van het coronavirus zich onder de kinderen in basisschoolklassen verder verspreidde. Maar door het kleine aantal deelnemers per klas kunnen we hierover geen harde conclusies trekken. 

Aan dit onderzoek deed 43% van de kinderen uit de 18 basisschoolklassen mee. Hiermee is het beeld over de verspreiding van het virus binnen deze 18 schoolklassen niet volledig. Samen met andere onderzoeken naar de rol van kinderen bij verspreiding, helpt dit onderzoek wel om het beeld meer volledig te maken. 

In het IB-magazine van september 2022 lees je meer over dit onderzoek transmissie op basisscholen en over 2 andere onderzoeken naar corona en basisscholen, uitgevoerd door GGD’en. In het magazine staat ook meer over de klachten die kinderen hadden en welke maatregelen de scholen troffen om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen.