De BuitensteBinnenTuin is de omsloten tuin behorend bij het Oncologiecentrum van VieCuri. De wens vanuit de artsen was om de buitenomgeving om te toveren naar een tuin waarin mensen kunnen wachten voordat ze een gesprek met de specialist hebben.
Water in de BuitensteBinnentuin
Aanpak
De BuitensteBinnenTuin is een gesloten tuin, alleen bedoeld voor de bezoekers van het Oncologiecentrum. Vanuit de wachtkamer is er een deur naar een sluis die in verbinding staat met de kas en de buitenomgeving. De tuin en kas zijn daardoor een verlengstuk van de wachtkamer. De BuitensteBinnenTuin bestaat uit verschillende onderdelen:
- Direct verbonden met de sluis is een verwarmde kas met veel planten. In deze kas zijn zitplekken, waardoor het lijkt dat je omgeven bent door een soort jungle.
- Vanuit de kas wandelen bezoekers de tuin in. Deze bestaat uit een rondwandeling-pad, waardoor mensen niet dezelfde route heen en terug hoeven te wandelen. Het wandelen in de tuin kan zorgen voor afleiding.
- In de tuin staan grote bomen met meerdere stammen, die wijzen op de familiebanden van patiënten. Er zijn ook geneeskrachtige planten in de tuin. Vanuit een kunstproject staan grote kaartjes bij de planten, met daarop hun werking omschreven. Er is daarnaast een bloementuin, waardoor het insectenleven wordt gestimuleerd.
- Patiënten en hun naasten worden verleid de tuin te bezoeken en te onderzoeken. Zo staan er grote plantenlabels in de tuin, waardoor de bezoeker informatie vindt over een bepaalde plant. Ook zijn er bordjes geplaatst in de borders waarop de bezoeker wordt uitgenodigd ‘buiten de perken te treden’.
- Er is een kabbelend beekje, wat naast de insecten en vogels die worden aangetrokken tot de tuin zorgt voor natuurlijke geluiden. Er is een omgeving gecreëerd waar patiënten ook qua gehoor worden afgeleid.
- Er zijn zitjes voor 2-3 personen, die zorgen voor privacy van de mensen die rustig willen zitten.
Patiënten krijgen een pieper mee wanneer zij vanuit de wachtkamer de tuin inlopen, die aangeeft wanneer de dokter hen oproept.
Doel en doelgroep
Het doel van de BuitensteBinnenTuin is om een andere manier van wachten te creëren, de patiënten af te leiden van hun angsten en hen op een andere manier het gesprek in te laten gaan.
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit de patiënten van het Oncologiecentrum en hun familie of naasten. Daarnaast vindt een pilot plaats om de tuin te openen voor de verpleegafdeling interne geneeskunde buiten de openingstijden van de oncologie afdeling. De patiëntenstromen blijven hierbij gescheiden.
Binnen in de BuitensteBinnentuin
Werking
Literatuuronderzoek
In de aanpak zitten meerdere elementen die volgens het Wat Werkt Dossier Natuur werken of waarschijnlijk werken, waaronder:
- Patiënten in ziekenhuizen zijn meer tevreden met een ruimte waarin planten staan dan met een ruimte zonder planten (1).
- Binnenplanten kunnen bij patiënten in ziekenhuizen bijdragen aan positieve emoties, kalmte, minder stress en een verhoogd ervaren welzijn (1).
- Natuurgeluiden, zoals van vogels, zachte wind of water, dragen bij aan stressverlichting bij patiënten in ziekenhuizen (1).
Overzicht literatuur
Eigen onderzoek
De komende jaren wordt, in samenwerking met verschillende partijen (waaronder Vrije Universiteit Amsterdam, Stichting Saxion, Universiteit Maastricht en Stichting Hoger Onderwijs Nederland), wetenschappelijk onderzocht wat de invloed is van de BuitensteBinnenTuin op de gezondheid van patiënten en medewerkers. Hierbij wordt gekeken naar of patiënten die de tuin in zijn geweest anders het gesprek ingaan dan patiënten die de tuin niet in zijn geweest. Er wordt gemeten wat de invloed van groen is op het welbevinden van patiënten met stress en op het welbevinden van medewerkers.
Aansluiting met andere Green Deal doelen
Vele (grote) bomen en vaste planten dragen bij aan minder CO2 (carbon dioxide) uitstoot.
Aandachtspunten uitvoering programma
Randvoorwaarden
- Het duurt lang om het geld bijeen te brengen, waardoor het lang duurt voordat het project er uiteindelijk is.
- Je moet de ruimte hebben om een tuin aan te leggen. Bij VieCuri was er al een buitenruimte met wat gras en bloemen. Deze plek kon worden benut voor een groter opgezette tuin.
Succesfactoren
- De kartrekkers van de BuitensteBinnenTuin zijn een aantal specialisten die dit heel belangrijk vinden. Doordat zij ervan overtuigd zijn dragen ze het ook uit in de spreekkamer en is het project ook tot stand gekomen.
- De raad van bestuur omarmt het project.
Leerpunten
- De deur van de wachtruimte naar kas (via de sluis) is gesloten ivm het klimaat en het buitenhouden van insecten. Ondanks het feit dat de deur van glas is, zorgt het wel voor een drempel voor patiënten om naar buiten te gaan, omdat ze het gevoel kunnen krijgen dat ze weggaan.
Meer informatie
- Filmpje BuitensteBinnenTuin met chirurg-oncoloog Paul Nijhuis (initiatiefnemer)
- Filmpje BuitensteBinnenTuin (beelden)
- Blogs over de BuitensteBinnenTuin door Marion Titselaar, programmamanager oncologie
- BuitensteBinnenTuin
Vragen zijn te stellen aan Chantalle Coenders-Lauwerijssen, Manager VE (vaccineffectiviteit) oncologie en regio poli’s via info@viecuri.nl.