De logistiek van de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s (DVP Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's (Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's)) is landelijk georganiseerd. Naast de centrale voorraad zijn er drie regionale voorraadpunten (Zwolle, Eindhoven, Zoetermeer). Op deze manier kunnen we de producten voor de verschillende programma’s het beste transporteren en distribueren naar onze afnemers.

DVP Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's (Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's) Centraal is verantwoordelijk voor:

  • De centrale voorraden ten behoeve van het Rijksvaccinatieprogramma, Neonatale Hielprikscreening en Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (PSIE Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie), zwangerenscreening). Vanuit deze voorraden worden de voorraden op de drie regiomagazijnen aangevuld.
  • BCG Bacille Calmette Guérin (Bacille Calmette Guérin) en Tuberculine (de zogenoemde ‘kritische producten’). Deze producten worden vanuit de externe centrale voorraad op bestelling geleverd aan farmaceutische groothandels.
  • De jaarlijkse uitvoering van het Nationaal Programma Grieppreventie en het Nationaal Programma Pneumokokken Vaccin. De distributie van de griepvaccins en pneumokokkenvaccins wordt uitgevoerd door onze logistiek dienstverlener. In een periode van 10 weken worden 3,4 miljoen griepvaccins bij zo’n 5000 adressen afgegeven.
  • De 24-uurs beschikbaarheid van producten waarvoor snelle toediening van levensbelang is voor de individuele patiënt. Het gaat hier om sera tegen beten of steken van giftige slangen, schorpioenen, spinnen en vissen. Daarnaast gaat het om immunoglobulinen, vaccins en antivirale middelen ter voorkoming van ernstige infectieziekten en om antidota (medicatie tegen vergiftigingen). Deze producten zijn of niet geregistreerd in Nederland, of moeilijk verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Ze worden daarom door DVP in eigen beheer op voorraad gehouden.
  • De vaccinvoorziening voor het Rijksvaccinatieprogramma in Caribisch Nederland, inclusief de levering van BCG en Tuberculine. Deze producten  worden vanuit Nederland getransporteerd naar Bonaire, St Eustatius en Saba.

De regiokantoren van DVP zijn verantwoordelijk voor:

  • De distributie van jaarlijks 2,6 miljoen RVP Rijksvaccinatie programma (Rijksvaccinatie programma)-vaccins, plus de benodigde producten voor de hielprikscreening en Anti D-immunoglobulinen. Alle producten worden met eigen auto’s vervoerd naar ca. 1250 consultatiebureaus, verloskundigen en ziekenhuizen. Elk consultatiebureau wordt ten minste een keer per maand bezocht, waarbij de voorraad vaccins wordt aangevuld en geregistreerd, en de DVP-medewerker de temperatuur van de gekoelde opslag controleert.
  • De levering van alle vaccins die gebruikt worden bij groepsvaccinatiesessies, georganiseerd door de verschillende GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en.