Bij het Amsterdam UMCUniversitair Medisch Centrum Imaging Center komt productie, klinische zorg en (klinisch) onderzoek samen. Het gebouw is de eerste vernieuwing bij de herinrichting van de VUmcVrije Universiteit Medisch Centrum Amsterdam Campus, waar ontmoeting, inspiratie en kennisuitwisseling centraal staat.
In het ontwerp van het gebouw is veel ruimte voor daglicht. Dit zorgt voor geruststelling bij patiënten.

Imaging Center Amsterdam UMC

Imaging Center Amsterdam UMC buitenzijde detail
Een detail van het gebouw van het Imaging Center Amsterdam UMC
Imaging Center Amsterdam UMC met licht
Het gebouw van het Imaging Center Amsterdam UMC met lichten aan
Imaging Center Amsterdam UMC
Buitenzijde van het Imaging Center Amsterdam UMC

Aanpak

Aspecten van de healing environment zijn als volgt:

  • Het Imaging Center is het eerste gebouw, aangelegd aan de grote Botanische Tuin. Samen met de nieuwe gebouwen die in de toekomst zullen worden gebouwd, zal de Botanische Tuin worden omgevormd tot een omsloten binnentuin met een aangename verblijfskwaliteit voor zowel patiënten, zorgprofessionals, onderzoekers en overige bezoekers.
  • Er zijn korte looplijnen en heldere logistieke afwikkeling. Het Imaging Center is ingedeeld in verschillende zones, waarbij een duidelijke scheiding is gemaakt tussen personeels- en patiëntenstromen.
  • Sommige ruimtes hebben geen daglichttoetreding vanwege de functie van de ruimte (bijv. waar MRImagnetic resonance imaging’s staan). Aan de achterzijde van deze ruimtes zijn zitplekken voor medewerkers gemaakt, aan het glas.
  • Het gehele gebouw kenmerkt zich door veel daglicht en uitzicht. Op het glas zit folie, waardoor wel van binnen naar buiten kan worden gekeken, maar er ook een zekere mate van privacy ontstaat. Van buitenaf kan je niet alles zien wat binnen gebeurt. Het vele daglicht zorgt voor geruststelling bij patiënten.
  • Het licht wordt gefilterd, zodat de ogen er adaptief goed mee om kunnen gaan en zodat het gebouw niet te veel opwarmt, waardoor het weer gekoeld moet worden.
  • Er is een prettige ontvangstruimte/vide waar gebruik is gemaakt van zachte tinten. Er kan door de gehele ruimte heen worden gekeken (doorzicht). Patiënten worden hier ontvangen door een hostess.
  • Er is overzicht gecreëerd zodat men niet lang hoeft te zoeken waar ze moeten zijn. De incheckbalie is goed vindbaar en er is een duidelijk overzicht van alle verdiepingen. Afdelingen waar de meeste toeloop is (waar de MRI’s staan) zijn heel toegankelijk gemaakt op de begane grond en eerste verdieping.
  • Er zijn prettige wachtplekken gecreëerd aan het atrium, waar licht en overzicht is en waar mensen op een prettige manier kunnen zitten. Er is keuze uit open plekken (lange tafels) waar mensen contact kunnen zoeken met elkaar en inhammen waar mensen zich kunnen terugtrekken. Zo wordt rekening met de verschillende manieren waarop mensen omgaan met stress.

Het Amsterdam UMCUniversitair Medisch Centrum Imaging Center is de winnaar van Architectenweb Zorggebouw van het jaar 2020 doordat ze erin geslaagd zijn een voor patiënten geruststellend gebouw te creëren.

Doel en doelgroep

Het doel is dat patiënten die die zich in een kwetsbare positie begeven zich op hun gemak kunnen voelen in een transparant gebouw met veel daglicht en tevens plekken met privacy.

Doelgroep

Het gebouw is bedoeld voor patiënten en medewerkers zoals zorgprofessionals en onderzoekers.
 

Werking

Literatuuronderzoek

  • Privacy bevordert het gevoel van welbevinden van patiënten.
  • Effectiviteit van werknemers wordt positief beïnvloed door de aanwezigheid van veel ramen.
  • Toegang tot veel daglicht heeft zowel een psychologisch als fysiologisch effect.
  • Uitzicht kan zorgen voor positieve afleiding voor patiënten en ramen beïnvloeden de werkzaamheden van personeel positief.

Bronnen

Aansluiting met andere Green Deal doelen

  • Het Imaging Center is toekomstbestendig gebouwd. De robuuste basis (zowel bouwkundig als installatietechnisch) zorgt ervoor dat installaties makkelijk kunnen worden aangepast. Zelfs zware componenten zoals MRImagnetic resonance imaging-apparatuur kan vervangen/verplaatst worden zonder relatief lastige bouwkundige maatregelen.
  • M.b.v. warmteterugwinning en zonnepanelen wordt bijgedragen aan minder CO2carbon dioxide uitstoot. 
  • Door de ligging van het Imaging Center is het makkelijk bereikbaar met het OVopenbaar vervoer. Wanneer meer mensen met het OV het Imaging Center bezoeken kan dit ook bijdragen aan minder CO2 uitstoot.
  • De glazen gevel is voorzien van een reflecterende print. Hiermee wordt het daglicht gefilterd en een substantieel deel van de warmte gereflecteerd. Opwarming wordt zo gereduceerd.
  • Er is een retentiedak toegepast waarmee de gevallen neerslag gebufferd wordt en gedoseerd op het riool wordt afgegeven. Zo wordt overbelasting van het riool voorkomen.

Daglicht in het Imaging Center Amsterdam UMC

Daglicht in het Imaging Center Amsterdam UMC
Een gang met ramen aan de buitenzijde en kamers aan de binnenzijde
Daglicht op de werkplek in het Imaging Center Amsterdam UMC
Medewerkers zijn aan het werk op hun werkplek. Zij hebben ook daglicht.
Licht in het Imaging Center Amsterdam UMC
Vanaf de verdiepingen kijk je naar beneden en naar buiten

Aandachtspunten uitvoering programma

Randvoorwaarden

  • Menselijke aandacht is niet vervangbaar. Een mooi gebouw moet alsnog worden aangekleed met menselijke aandacht (hostess).
  • De positie van het gebouw is erg belangrijk. Denk hierbij aan ligging (dichtbij OVopenbaar vervoer, makkelijk vindbaar) en positionering (aan botanische tuin).

Succesfactoren

  • Het compacte volume van dit gebouw binnen een mega ziekenhuis zorgt voor overzicht en toegankelijkheid.
  • De drie-eenheid (productie, klinische zorg en (klinisch) onderzoek) is erg bijzonder. Men ontvangt de beste zorg met de beste persoonlijke aandacht in een licht en ruimtelijk gebouw.

Leerpunten

  • Het is een lang proces geweest (bijna 10 jaar van het initiatief tot oplevering). Dit moet een flexibel proces zijn; gedurende het ontwerp en daarna moeten nog wijzigingen kunnen worden aangebracht.

Meer informatie

Meer informatie is op te vragen via Tom Vlemingh, architect.