De meest kwetsbare mensen in Nederland hebben de afgelopen maanden de griepprik gekregen. Dit was mogelijk omdat voldoende gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar geen griepprik hebben gehaald. Het is nu duidelijk dat er nog griepprikken over zijn. Ook heeft het RIVM extra griepprikken in kunnen kopen.

Mensen van 60 tot en met 69 jaar zonder medische indicatie kunnen zich vanaf 7 december melden bij de huisarts als zij alsnog een griepprik willen. Een deel van de griepprikken is mogelijk pas begin februari beschikbaar bij de huisartsen.

Er kwamen nog griepvaccins beschikbaar, omdat een ander land afzag van een eerdere bestelling

Met de kennis van dat moment was dat de juiste keuze. Eind oktober leek het aantal mensen dat de griepprik wilde halen groter dan het aantal beschikbare griepvaccins. Om in ieder geval de meest kwetsbare mensen te kunnen vaccineren, heeft staatssecretaris Blokhuis gevraagd aan gezonde mensen tussen 60 en 70 jaar om niet in te gaan op de uitnodiging van de griepprik. In het nieuwsbericht daarover was aangegeven dat gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar de griepprik konden ontvangen als er griepprikken over zijn. De prioritering heeft goed gewerkt. Daardoor zijn er vaccins overgebleven.

We gaven ook aan dat we bleven kijken naar mogelijkheden om extra vaccins te kopen. Toen die mogelijkheid kwam, hebben we meteen vaccins besteld. 

De griepvaccins die in november zijn besteld komen op verschillende momenten binnen. We verwachten dat begin januari alle vaccins beschikbaar zijn.

De beste tijd voor het halen van de griepprik is oktober en november. De griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en april. Nadat u de griepprik heeft gekregen, duurt het twee weken voordat uw lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. De afweerstoffen die uw lichaam na de griepprik maakt, beschermen u meestal ongeveer een half jaar. Dus ook in december of later kan het zinvol zijn de griepprik te halen.

We houden wel rekening met een relatief mild griepseizoen. De maatregelen die we met elkaar nemen tegen het nieuwe coronavirus, helpen ook de verspreiding van griep te verminderen. Dit zagen we ook op het zuidelijk halfrond, waar het griepseizoen al geweest is en er nauwelijks griep voorkwam.

Ja, de extra griepvaccins kunnen worden gebruikt voor gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar die alsnog een griepprik willen. De vaccins komen op verschillende momenten binnen. Het kan tot februari duren voordat de griepvaccins bij de huisarts zijn.

Ja, uw huisarts heeft extra griepvaccins kunnen bestellen. U kunt uw huisarts bellen en zeggen dat u graag de griepprik nog wilt krijgen. Uw huisarts zal vertellen wanneer u de griepprik kunt krijgen.
De vaccins komen op verschillende momenten binnen. Het kan tot februari duren voordat de vaccins bij de huisarts zijn.

Ja, uw huisarts heeft extra griepvaccins kunnen bestellen. U kunt uw huisarts bellen en zeggen dat u graag de griepprik nog wilt krijgen. Uw huisarts zal vertellen wanneer u de griepprik kunt krijgen. De vaccins komen op verschillende momenten binnen. Het kan tot februari duren voordat de vaccins bij de huisarts zijn.

U kunt uw huisarts bellen en zeggen dat u graag de griepprik nog wilt krijgen. Uw huisarts zal vertellen wanneer u de griepprik kunt krijgen.
De vaccins komen op verschillende momenten binnen. Het kan tot februari duren voordat de griepvaccins bij de huisarts zijn.

Iemand die geen griepprik haalt, is minder goed beschermd tegen griep. Gezonde mensen tussen de  60 en 70 jaar hebben een minder grote kans om ernstig ziek te worden door griep dan mensen vanaf 70 jaar en ouder en mensen met een medische aandoening.

We houden wel rekening met een relatief mild griepseizoen. De maatregelen die we met elkaar nemen tegen het nieuwe coronavirus, helpen ook de verspreiding van griep te verminderen. Dit zagen we ook op het zuidelijk halfrond, waar het griepseizoen al geweest is en er nauwelijks griep voorkwam.

Uw huisarts nodigt elk jaar de doelgroep (mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen) voor de griepprik uit. Als u volgend jaar nog steeds tot de doelgroep behoort, ook al heeft u een keer de griepprik niet gehaald, kunt u weer een uitnodiging ontvangen.

U kunt uw huisarts vragen of het mogelijk is dit jaar de griepprik te halen, maar de kans is groot dat er geen griepvaccin bij de apotheek beschikbaar is voor mensen die niet in de doelgroep vallen.
Normaal gesproken kunt u de huisarts om een recept voor de griepprik vragen. U haalt dan het vaccin op bij de apotheek en de huisarts geeft u de prik. U betaalt het vaccin en het prikken zelf.

Voor persoonlijke vragen en vragen over uw gezondheid, kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Voor vragen over de griepprik kunt u kijken op www.rivm.nl/griepprik of een bericht sturen aan info@rivm.nl.

Als u in de doelgroep van de griepprik valt, loopt u meer risico om ernstig ziek te worden van griep. De griepprik is net als andere jaren de beste bescherming tegen griep en de ernstige gevolgen van griep. Na de griepprik is de kans kleiner dat u griep krijgt. En als u wel griep krijgt, wordt u er meestal minder ziek van. U beslist zelf of u een griepprik haalt.