De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen.

Voor wie is de griepprik?

rijtje mensen

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen. Deze mensen ontvangen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.

Hoe werkt de griepprik?

Vrouw krijgt griepprik van huisarts

Het griepvirus veroorzaakt griep. Als u de griepprik krijgt, dan reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn dat u toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan wel voor dat u minder ernstig ziek wordt:
De griep verloopt milder.
De kans op complicaties, zoals een longontsteking of hartproblemen, is kleiner.
De kans is kleiner dat de aandoening die u al heeft erger wordt door de griep.

Waar en wanneer griepprik?

De beste tijd om de griepprik te halen is elk jaar tussen half oktober en half november.  Als u in de doelgroep zit, krijgt u hiervoor een uitnodiging van uw huisarts. Meestal geeft de huisarts een tijdstip aan waarop u de griepprik krijgt in de huisartsenpraktijk. Het vaccin is al in de praktijk aanwezig. U hoeft dus niet eerst naar de apotheek te gaan.