Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. De griepprik verkleint de kans op griep. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  doet onderzoek naar griep en de griepprik.

Griep: stand van zaken

Er is zeer weinig griep in Nederland. Afgelopen week (5 t/m 11 april) bezochten 6 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. Dit is lager dan de weken daarvoor, lager dan voorgaande seizoenen en onder de epidemische drempel. In de acht ingestuurde ARIacute respiratoire infectie-monsters die zijn afgenomen in de periode van 5 t/m 11 april werd eenmaal (13%) rhinovirus en geen influenzavirus, RSVRespiratoir Syncytieel Virus, SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 of enterovirus gevonden.  Dit blijkt uit de gegevens van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).  De zorg die huisartsenpraktijken leveren is aangepast vanwege de corona-pandemie. Hierdoor kunnen de gepresenteerde cijfers een ander beeld geven dan normaal.

De volgende update wordt geplaatst op woensdag 21 april. In de wekelijkse update epidemiologische situatie COVID-19 in Nederland wordt iedere dinsdag om 14.00u de laatste SARS-CoV-2 cijfers gepresenteerd.

Griep

Griep

Griepprik

Griepprik

Feiten en cijfers

Feiten en cijfers

Professionals

Informatie voor zorgprofessionals over:

  • Griepvaccinaties voor gezondheidszorgpersoneel
  • Informatie voor uitvoerders van de griepprikcampagne
  • Diagnostiek
  • Behandeling