Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. De griepprik verkleint de kans op griep. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  doet onderzoek naar griep en de griepprik.

Griep: stand van zaken

menigte mensen

Het aantal patiënten met griepachtige klachten is afgelopen week gedaald tot onder de epidemische grens. In week 3 van 2020 gingen 43 patiënten met griepachtige klachten op de 100.000 inwoners naar de huisarts. Dit blijkt uit cijfers van de Peilstations van NivelNederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Zorgregistraties Eerste Lijn. In deze week wordt veel influenzavirus gevonden in neus- en keelmonsters van patiënten, voornamelijk van het type A. Er worden influenzavirussen van zowel subtype A(H3N2) als A(H1N1)pdm09 gevonden. Er is dus influenzavirus in Nederland, maar dat heeft nog niet tot een griepepidemie geleid. Er is formeel sprake van een griepepidemie als het aantal mensen met griepachtige klachten dat de huisarts bezoekt twee achtereenvolgende weken boven de epidemische grens ligt én er in voldoende neus- en keelmonsters influenzavirussen worden gevonden.

 

Griep

Griep

Griepprik

griepprik wordt gezet

Griepprik

Zorgprofessionals

Professionals

Feiten en cijfers

Feiten en cijfers

Nieuws

Griepepidemie na 14 weken voorbij

De griepepidemie die 10 december startte is voorbij. De epidemie duurde dit jaar 14 weken. Dat is langer dan de gemiddelde duur van 9 weken in de afgelopen 25 jaar. Dit winterseizoen hadden minder mensen de griep in vergelijking met de vier vorige seizoenen. De epidemie is nu officieel afgelopen, maar er zijn nog steeds mensen met griep.

03-04-2019 | 10:42
Meer nieuws