Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. De griepprik verkleint de kans op griep. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  doet onderzoek naar griep en de griepprik.

Griep: stand van zaken

menigte mensen

Er komt op dit moment (14 augustus 2019) weinig griep voor in Nederland.  In week 32 van 2019 gingen 11 patiënten met griepachtige klachten op de 100.000 inwoners naar de huisarts. In deze week werd geen influenzavirus gevonden in patiënten met griepachtige klachten. Op 2 oktober plaatsen we weer een update.

Op het zuidelijk halfrond is het winter en komt nu griep voor. In Australië is het griepseizoen vroeger dan in de jaren hiervoor. Wel lijkt het seizoen niet ernstiger te verlopen. Het vroege seizoen wordt ook gezien in Chili, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. De griep activiteit lijkt in de meeste landen op het zuidelijk halfrond het hoogtepunt te hebben bereikt.

Griep

Griep

Griepprik

Vrouw krijgt griepprik van huisarts

Griepprik

Zorgprofessionals

Werkt u in de zorg?

Feiten en cijfers

Feiten en cijfers

Nieuws

Griepepidemie na 14 weken voorbij

De griepepidemie die 10 december startte is voorbij. De epidemie duurde dit jaar 14 weken. Dat is langer dan de gemiddelde duur van 9 weken in de afgelopen 25 jaar. Dit winterseizoen hadden minder mensen de griep in vergelijking met de vier vorige seizoenen. De epidemie is nu officieel afgelopen, maar er zijn nog steeds mensen met griep.

03-04-2019 | 10:42
Meer nieuws