Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. De griepprik verkleint de kans op griep. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  doet onderzoek naar griep en de griepprik.

Griep: stand van zaken

menigte mensen

Afgelopen week bezochten 109 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. Daarom spreken we van een epidemie. De incidentie griepachtige klachten is het meest gestegen in de leeftijdsgroep 0-4 jaar. Daarnaast was de stijging van het aantal patiënten met griepachtige klachten voornamelijk te zien in de regio Zuid(zeeland/Noord-Brabant/Limburg), terwijl deze is gedaald in regio Noord (Groningen/Friesland/Drenthe). Er wordt steeds minder influenzavirus gevonden in de monsters die worden afgenomen bij een deel van patiënten met een acute luchtweginfectie. Vorige week werd in 2% van de monsters van patiënten met een acute luchtweginfectie het influenzavirus gevonden. Er waren meer (11%) monsters waarin het nieuwe coronavirus (SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2) werd gevonden. Deze positieve SARS-CoV-2 monsters waren voornamelijk afkomstig van patiënten uit gebieden met veel COVID-19. Dit blijkt uit de gegevens van de Peilstations van NivelNederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Zorgregistraties Eerste Lijn en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

In opdracht van het RIVM is Nivel recent gestart met een monitor naar zelf gerapporteerde griepachtige klachten onder de algemene bevolking. In week 11 gaf 20% van de deelnemers aan griepachtige klachten te hebben. Elf procent van de mensen met klachten heeft hiervoor een arts geraadpleegd.

Griep

Griep

Griepprik

griepprik wordt gezet

Griepprik

Zorgprofessionals

Professionals

Feiten en cijfers

Feiten en cijfers

Nieuws

Griepepidemie na 14 weken voorbij

De griepepidemie die 10 december startte is voorbij. De epidemie duurde dit jaar 14 weken. Dat is langer dan de gemiddelde duur van 9 weken in de afgelopen 25 jaar. Dit winterseizoen hadden minder mensen de griep in vergelijking met de vier vorige seizoenen. De epidemie is nu officieel afgelopen, maar er zijn nog steeds mensen met griep.

03-04-2019 | 10:42
Meer nieuws