Het seoulvirus komt voor bij ratten van particuliere eigenaren, hobbyfokkerijen en commerciële rattenfokkerijen in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Ratten worden niet ziek van het seoulvirus, maar kunnen het virus aan mensen doorgeven. Heel soms krijgen patiënten ernstige klachten, zoals leverontsteking of nierfalen. Het naleven van algemene hygiënemaatregelen blijft daarom belangrijk.

Onderzoek

Het RIVM onderzocht 175 Nederlandse ratten. Hiervan waren 29 ratten van particuliere eigenaren. De overige ratten waren van 7 hobbyfokkers en van 9 commerciële fokkers van (voeder)ratten. De onderzoekers vonden het seoulvirus bij alle typen gehouden ratten. Bij 1 hobbyfokker waren 2 van de 8 geteste ratten besmet. Bij 2 commerciële (voeder)rattenfokkers waren 5 en 6 van de 10 geteste ratten besmet. Eén rat van een particuliere eigenaar droeg het virus bij zich.

Hoeveel besmette ratten er in Nederland precies zijn, is moeilijk te bepalen. Het is namelijk niet bekend hoeveel ratten in Nederland worden gehouden en gefokt.

Seoulvirus bij mensen

Seoulvirus kan aan mensen worden doorgegeven via urine, keutels en speeksel van besmette ratten. Voor rattenfokkerijen en mensen met ratten is het daarom belangrijk om standaard hygiënemaatregelen na te leven. Een voorbeeld is handen wassen na contact met ratten of met het rattenverblijf. Ook is het belangrijk om het hok regelmatig te verschonen. Daarnaast is het goed om te realiseren dat ook een rat die gezond oogt het virus bij zich kan dragen.

Een klein deel van de mensen die geïnfecteerd raken met seoulvirus wordt ziek. Heel soms krijgen patiënten ernstige klachten. Sinds 2016 zijn er vijf patiënten met seoulvirus in Nederland bekend.