Risico's voor zwangere (zelf)

De zwangere loopt evenals niet-zwangeren het risico op een koortslip.

Risico voor pasgeborene

De pasgeborene loopt een gering risico op herpes neonatorum (onder andere encefalitis). Het kind kan alleen besmet worden als de moeder voor het eerst een koortslip heeft op het moment van de bevalling of na de bevalling.

Advies

Als een moeder voor het eerst een koortslip heeft, moet zij voorkomen dat haar pasgeborene in direct contact komt met de actieve koortslip. het advies is regelmatig de handen te wassen. Zwangeren die ook vóór de zwangerschap al vaker een koortslip hebben gehad, hebben waarschijnlijk al tijdens de zwangerschap antistoffen meegegeven. Het kind is dan waarschijnlijk beschermd. Als de vader of broertje of zusje een koortslip heeft, moet worden voorkomen dat de pasgeborene in contact komt met het virus door zoenen/knuffelen te vermijden. 

Het is raadzaam mensen die een koortslip hebben niet op kraamvisite te laten komen en in ieder geval de baby niet te zoenen, knuffelen of aan te raken. Tevens eet- en drinkgerei goed reinigen en niet door anderen laten gebruiken. Om besmetting te voorkomen moeten mensen met een koortslip steeds hun handen wassen voor ze de baby aanraken en direct contact met de koortslip vermijden.

Mag een kraamverzorgende met herpes labialis werken?

Verzorgenden met herpes labialis dienen een mondmasker en handschoenen te dragen en te zorgen voor een goede hygiëne (handen wassen).

Mag een moeder met een koortslip borstvoeding geven?

De moeder mag borstvoeding geven mits goede handenhygiëne in acht wordt genomen en actieve laesies worden afgedekt (eventueel mondmasker).

Naar pagina Zwangerschap en infectieziekten.

Naar de LCI-richtlijn Herpessimplexvirusinfecties