Ongeborenen, baby’s en kinderen zijn volop in de groei en ontwikkeling. Dat maakt hen mogelijk extra kwetsbaar voor hormoonverstorende stoffen. Wettelijke regels zijn erop gericht dat je niet te veel van een hormoonverstorende stof binnenkrijgt. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met gevoelige perioden zoals de zwangerschap en ontwikkeling na de geboorte. Als bekend is dat een stof hormoonverstorend is, wordt het gebruik van de stof beperkt of verboden. Zo is het gebruik van bisfenol A in babyflessen in 2011 verboden door de Europese commissie.
Er wordt ook nog veel onderzoek gedaan naar schadelijke effecten door blootstelling aan hormoonverstorende stoffen. Lees meer over dit onderzoek op Rol RIVM en samenwerkingen rondom hormoonverstorende stoffen.
Zijn er stoffen die ik tijdens mijn zwangerschap beter kan vermijden?
Er staat van een aantal stoffen vast dat ze hormoonverstorend zijn. Het gebruik van deze stoffen in consumentenproducten is daarom verboden. Van andere stoffen weten we op dit moment nog niet voldoende om met zekerheid te zeggen of ze hormoonverstorend zijn. Wetenschappers en beleidsmakers doen er veel aan om hier verandering in te brengen. Omdat er zoveel onbekend is, is voor nu het advies om hoge inname van mogelijk hormoonverstorende stoffen te voorkomen: ‘alles met mate’.
Concreet betekent dat voor voeding: eet gevarieerd, bij voorkeur volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. In de folder Zwanger! staan meer adviezen over voeding. Daarnaast staan er algemene adviezen over chemische stoffen en het gebruik van medicijnen in. Deze adviezen helpen ook om de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen te beperken. Ook op de website waarzitwatin.nl staan specifieke tips voor chemische stoffen en zwangerschap.
Voor het gebruik van consumentenproducten geldt:
- Gebruik producten volgens de gebruiksaanwijzing. Warm bijvoorbeeld geen plastic bakjes op in de magnetron als ze daar niet voor zijn bedoeld.
- Vermijd situaties waarin je langdurig dezelfde chemische stoffen binnen kunt krijgen, zoals schoonmaken met grote hoeveelheden schoonmaakmiddel.
- Als je gaat verven, probeer dan het inademen van de verfdamp zo veel mogelijk te vermijden en ventileer goed. En laat liever iemand anders verven die niet zwanger is.
- Volg de adviezen uit folder zwanger Folder Zwanger! | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl) en waarzitwatin.nl