Locatie: Noordoost van Ittoqqortoormiut, Groenland Bewolkt en sneew Temperatuur: -10C tot -6C De oceaan is verstopt met zeeijs dat vanaf de Noordpool komt aan drijven. Kaap Turbin is beroemd om zijn ijsberen en walrussen, daarom is hier een dorp. De lokale Inuit zijn gretige jagers. Wij hebben alleen sporen van ijsberen gezien, geen levende. Desondanks hebben we een ‘berenhek’ om de tent. Hiervan krijgt de beer een schok als hij te dichtbij komt. Daarnaast vuurpijlen om ze af te schrikken en als het echt moet en de beer aanvalt een geweer. Het is te vroeg voor het spotten van wild. Alles wat we zien zijn eidereenden, een teken dat het voorjaar er aan komt.

Het ijs is continu in beweging. Binnen uren na aankomst op het zeeijs opent het zich en vormt zich een enorme scheur, 2 km kilometer (kilometer) in doorsnee. Gelukkig stonden we aan de goede kant en konden we verder.

Aan de rand van het zee-ijs vonden we een ijsberg bedekt met zwart materiaal. Het zag er uit als koolstof maar het kan ook goed vuil of as van een vulkaan op IJsland zijn. Om zeker te zijn hebben we een monster van het ijs geschraapt en in een kleine buis gedaan om het te laten analyseren.

Terwijl we filmen ontdekken we vet-ijs (greace ice) dat net gevormd wordt in de diepte van de Arctische oceaan. De opgestuwde rug waar we op staan in 25 meter hoog en 60 meter diep met ongelofelijke groene en blauwe kleuren. We zien de kristallen groeien onder water.

De mensen hier zijn sterk onder de indruk van de citizen science die we bij ons hebben. De Inuit denken dat het magie is om een iPhone te hebben om aan wetenschap te doen en niet gewoon bellen of sms-en. Het uitleggen van de betekenis van roet en aerosolen is moeilijk. En ja inderdaad, zelfs hier in het meest noordelijke en afgelegen dorp van Groenland is 3G.