Kwik heeft meer negatieve gevolgen voor de gezondheid dan de meeste mensen denken. Het kan in uw woning terechtkomen nadat een kwikthermometer, -barometer, -bloeddrukmeter, spaarlamp of tl-lamp breekt. Kwik verdampt langzaam en hierbij komt een giftige damp vrij. Zorg ervoor dat het kwik op de juiste manier wordt opgeruimd om gezondheidsschade te voorkomen.
Bij het morsen van vloeibaar kwik ontstaan zeer fijne druppeltjes. Bij het breken van een spaarlamp of tl-lamp komt kwik in poedervorm vrij. De druppeltjes en het poeder hechten gemakkelijk aan textiel, schoenen, enz. en kunnen zich overal verspreiden.
Maatregelen die u direct dient te nemen
Als u kwik heeft gemorst, neem dan meteende volgende voorzorgsmaatregelen:
- Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder uitstel, maar rustig: niet overhaast.
- Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het gebroken materiaal bent gelopen, doe dan uw schoenen uit, verpak ze in een plastic zak en zet deze buiten.
- Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere ruimtes.
- Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit.
- Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel kwik nooit door de afvoer.
- Lees de instructies hieronder voordat u gaat opruimen.
Opruimen
Barometer en bloeddrukmeters bevatten veel meer kwik dan een kwikthermometer en deze bevat meer kwik dan een spaarlamp. Het is moelijker vloeibaar kwik volledig te verwijderen dan kwik in poedervorm. De opruiminstructies zijn daarom toegesneden op het voorwerp waar het kwik uit is vrijgekomen. Ook de ondergrond waarop het kwik is gemorst, is bepalend voor de manier waarop het moet worden opgeruimd.
- Bij breuk van een voorwerp met veel kwik, zoals een barometer of een bloeddrukmeter, is het raadzaam om het opruimen niet zelf uit te voeren maar dit door een professioneel bedrijf te laten doen. Dit bedrijf kan de schoonmaakwerkzaamheden en het resultaat direct controleren met een kwikmeting. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) kan u hierbij adviseren. Neem bij breuk van een voorwerp met veel kwik daarom altijd contact op met de plaatselijke GGD.
- Bij breuk van een kwikthermometer kunt u zelf opruimen volgens één van de onderstaande instructies.
- Bij breuk van een spaarlamp of fluorescentielamp kunt u zelf
opruimen volgens één van de onderstaande instructies. Let er wel op
dat u bij breuk van spaarlampen en tl-lampen eerst 15 minuten wacht
voordat u gaat opruimen. Bij spaarlampen is de kwikconcentratie
korte tijd hoog. Door ventilatie zal de kwikconcentratie snel lager
worden.
Opruiminstructies
De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie:
- Barometer, bloeddrukmeter of ander voorwerp met veel kwik
- Kwikthermometer - harde ondergrond
- Kwikthermometer – laminaatvloer
- Kwikthermometer – zachte ondergrond
- Spaarlamp/tl-lamp - harde ondergrond
- Spaarlamp/tl-lamp - zachte ondergrond
Vragen
Als u vragen over kwik heeft, kunt u contact opnemen met uw plaatselijke GGD (afdeling Milieu en Gezondheid). Neem altijd contact op met de GGD bij breuk van een barometer of bloeddrukmeter. Ook bij een incident met kwik op een kinderdagverblijf of een school raden wij u aan altijd contact op te nemen met de GGD.