Neem de volgende maatregelen nadat het kwik is opgeruimd:

  • Was de handen na het opruimen grondig.
  • Ventileer de ruimte enkele uren (na breuk van een spaar-/fluorescentielamp) of minimaal twee dagen (na breuk van een kwikthermometer).
  • Indien kleding, linnengoed of andere zachte stoffen (knuffels) direct in contact zijn geweest met het gebroken glas of poeder van de lamp, dan moeten deze weggegooid worden. Deze verontreinigde materialen mogen niet gewassen worden in een wasmachine. Deze verontreinigde materialen mogen ook niet worden aangeboden voor chemische reiniging. Verzamel het verontreinigde materiaal, stop het in een plastic zak en sluit deze af. Plaats de plastic zak buitenshuis.
  • Kleding (die gedragen is tijdens het opruimen van de gebroken lamp), linnengoed of andere zachte stoffen die niet direct contact zijn geweest met het gebroken glas of poeder van de lamp, mogen wel worden gewassen in een wasmachine.
  • Schoenen waaraan kwik kan zitten: liefst afvoeren als afval. Schoenen die vervuild zijn en niet weggegooid kunnen worden: maak de zolen zeer grondig schoon met een vochtige doek. Deze doek gaat ook in een plastic zak en wordt buitenshuis geplaatst.

Afvoeren van afval

Voer de plastic zak(ken) met verontreinigd materiaal af als chemisch afval (het gemeentelijk afvaldepot).